Piernik choinka
Piernik choinka to połączenie tradycyjnego, wilgotnego piernika z powidłami i bakaliami z ozdobnym wykończeniem z kremu maślanego. Ciasto, które zadowoli fanów klasyki i entuzjastów nowoczesnych technik dekoracji. Przygotowane w oryginalnej forme w kształcie choinki, pięknie ozdobi świąteczny stół 🎄🎅
Tę wyjątkową dekorację przygotujesz w prosty i szybki sposób, barwiąc krem barwnikiem na trzy różne odcienie zielonego. Krem nałożysz przy pomocy worka cukierniczego z ozdobną tylką. Jeszcze tylko odrobina świątecznej posypki i gotowe!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na piernik:
-
Krok 1
Formę w kształcie choinki wysmaruj miękkim masłem i oprósz minimalną ilością mąki.
-
Magda poleca
Forma do pieczenia w kształcie choinki. Ciasto z tej foremki z pewnością ozdobi bożonarodzeniowy stół.
-
Krok 2
Masło, miód i przyprawę rozpuść.
-
Krok 3
Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
-
Krok 4
Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszaj w osobnej miseczce.
-
Krok 5
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
-
Krok 6
Do masy jajecznej dodaj przestudzone masło z powidłami. Posiekaj bakalie.
-
Krok 7
Do masy dodaj suche składniki, na końcu bakalie. Przełóż do formy.
-
Krok 8
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 40 minut.
-
Krok 9
Miękkie masło ubij na jasny lekki puch, nawet kilkanaście minut. Po tym czasie cienką strużką przelej mleko skondensowane, cały czasu miksując. Na końcu szpatułką wymieszaj do momentu całkowitego odpowietrzenia kremu, tak by zniknęły pęcherzyki powietrza.
-
Krok 10
Krem podziel na trzy części i dodaj niewielką ilość barwnika z każdego odcienia. Przełóż do worka z ozdobną końcówką.
-
Magda poleca
Zestaw akcesoriów do dekoracji Wilton to podstawowy zestaw dla początkujących fanów dekorowania ciast i babeczek.
-
Krok 11
Udekoruj kremem wystudzony piernik tworząc różne wzory przy pomocy ozdobnych końcówek. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-choinka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze