1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik choinka

Piernik choinka

Piernik w kszta艂cie choinki z kremem ma艣lanym wszystkiego s艂odkiego
Piernik w kszta艂cie choinki z kremem ma艣lanym wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Piernik choinka to po艂膮czenie tradycyjnego, wilgotnego piernika z powid艂ami i bakaliami z ozdobnym wyko艅czeniem z kremu ma艣lanego. Ciasto, które zadowoli fanów klasyki i entuzjastów nowoczesnych technik dekoracji. Przygotowane w oryginalnej forme w kszta艂cie choinki, pi臋knie ozdobi 艣wi膮teczny stó艂 馃巹馃巺

T臋 wyj膮tkow膮 dekoracj臋 przygotujesz w prosty i szybki sposób, barwi膮c krem barwnikiem na trzy ró偶ne odcienie zielonego. Krem na艂o偶ysz przy pomocy worka cukierniczego z ozdobn膮 tylk膮. Jeszcze tylko odrobina 艣wi膮tecznej posypki i gotowe! 

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na piernik:

  • Krok 1

    Form臋 w kszta艂cie choinki wysmaruj mi臋kkim mas艂em i oprósz minimaln膮 ilo艣ci膮 m膮ki.

  • Magda poleca

    Forma do pieczenia w kszta艂cie choinki. Ciasto z tej foremki z pewno艣ci膮 ozdobi bo偶onarodzeniowy st贸艂.

    Magda poleca
  • Krok 2

    Mas艂o, miód i przypraw臋 rozpu艣膰.

  • Krok 3

    Dodaj powid艂a 艣liwkowe i wymieszaj.

  • Krok 4

    M膮k臋, kakao, sod臋 i proszek wymieszaj w osobnej miseczce.

  • Krok 5

    Jajka ubij z cukrem na puszyst膮 mas臋.

  • Krok 6

    Do masy jajecznej dodaj przestudzone mas艂o z powid艂ami. Posiekaj bakalie.

  • Krok 7

    Do masy dodaj suche sk艂adniki, na ko艅cu bakalie. Prze艂ó偶 do formy.

  • Krok 8

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez oko艂o 40 minut.

  • Krok 9

    Mi臋kkie mas艂o ubij na jasny lekki puch, nawet kilkana艣cie minut. Po tym czasie cienk膮 stru偶k膮 przelej mleko skondensowane, ca艂y czasu miksuj膮c. Na ko艅cu szpatu艂k膮 wymieszaj do momentu ca艂kowitego odpowietrzenia kremu, tak by znikn臋艂y p臋cherzyki powietrza.

  • Krok 10

    Krem podziel na trzy cz臋艣ci i dodaj niewielk膮 ilo艣膰 barwnika z ka偶dego odcienia. Prze艂ó偶 do worka z ozdobn膮 ko艅cówk膮.

  • Magda poleca

    Zestaw akcesori贸w do dekoracji Wilton to podstawowy zestaw dla pocz膮tkuj膮cych fan贸w dekorowania ciast i babeczek.

    Magda poleca
  • Krok 11

    Udekoruj kremem wystudzony piernik tworz膮c ró偶ne wzory przy pomocy ozdobnych ko艅cówek. Przed podaniem udekoruj kolorow膮 posypk膮.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-choinka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej