Łatwy piernik wegański
Każda pani domu ma swój moment na przygotowanie ciasta piernikowego. Niektóre robią to już pod koniec października, inne na kilka tygodni przed świętami lub… na kilka dni przed pierwszą gwiazdką! Piernik to wszak taki smakołyk, który dostosowuje się do naszego rytmu przedświątecznych przygotowań oraz dietetycznych zwyczajów.
Piernik wegański to bożonarodzeniowa klasyka bez jajek i laktozy, za to z dużą ilością aromatycznych przypraw korzennych oraz domowych powideł śliwkowych, a także mocno czekoladową polewą!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie piernika wegańskiego (bez jajek i mleka):
-
Krok 1
Do garnka wlej napój sojowy, sztuczny miód, olej, przyprawę korzenną i cukier. Zagotuj. Dodaj powidła śliwkowe i dobrze wymieszaj. Odstaw masę do przestudzenia.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i kakao. Do przestudzonej masy w garnku, dodaj napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.
-
Krok 4
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do składników suchych dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia.
-
Keksówki
Szeroki wybór wysokiej jakości keksówek znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego
-
Krok 5
Ciasto przełóż do keksówki i piecz przez około 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie odstaw piernik do wystudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 6
Wystudzony piernik przekrój na 3 części i przełóż powidłami.
Polewa wegańska (bez masła):
-
Krok 7
Ciemną czekoladę przełóż do garnka. Dodaj napój sojowy i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż powstanie jednolita, czekoladowa masa. Całość możesz podgrzewać również w mikrofalówce na małej mocy.
-
Krok 8
Na wystudzonym i przełożonym powidłami pierniku, rozsmaruj polewę czekoladową.
-
Krok 9
Piernik wegański posyp grubo posiekanymi migdałami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Zamiast miodu sztucznego możesz użyć też syropu z agawy lub syropu klonowego.
⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska, ale może zawierać ilości śladowe np. nabiału. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT - w wersji ciemnej 🛒 i mlecznej 🛒. Dodatkowo są one również bez ilości śladowych glutenu, laktozy, soi czy alergenów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/latwy-piernik-weganski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze