Chutney mango z chili
Odrobina orientu zamknięta w szklanym słoiczku, czyli chutney mango z chili🥭🌶️ Mimo, że słodki smak mango jest tutaj dominujący, ta egzotyczna konfitura do idealny dodatek do mięs, świeżych czy pieczonych warzyw, czy jako dip do nachosów. Świetnie sprawdzi się przy okazji letnich spotkań przy grillu.
Ilość papryczki chili jest tutaj dowolna - jeśli ostre smaki nie są Ci straszne, z powodzeniem możesz zwiększyć ilość przyprawy. Wybierając świeże mango, najlepiej sięgnąć po dojrzały owoc - lekko miękki, o głeboko żółtym kolorze i intensywnym smaku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Mango przełóż do garnka wraz z posiekaną papryczką chili, sokiem z cytryny, cukrem kokosowym i żelfixem uniwersalnym. Dobrze wymieszaj produkty razem, a następnie doprowadź do zagotowania, ciągle mieszając.
-
Może się przydać
Nowy Żelfix Uniwersalny to produkt dla osób, które chcą ograniczyć użycie cukru w domowych przetworach lub całkowicie z niego zrezygnować.
-
Krok 2
Całość gotuj jeszcze około 3 minuty od zagotowania.
-
Krok 3
Gotowy chutney przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem, do wystudzenia.
* Możesz wybrać świeże owoce mango, mrożone lub pulpę z mango. Najlepszy efekt daje połączenie pulpy z mango i świeżego owocu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/chutney-mango-z-chili |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze