Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem
Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem to odmienna wersja od klasycznego dżemu rabarbarowego. Dodatek wanilii nadaje mu delikatnego, słodkiego posmaku, a kardamon sprawia, że dżem jest nieco pikantniejszy i bardziej wyrazisty. Koniecznie wypróbuj!
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
↪️ Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
↪️ Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu rabarbarowego z wanilią i kardamonem:
-
Krok 1
Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
-
Krok 2
Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki.
-
Krok 3
Następnie przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 4
Ciągle mieszając, zagotuj. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i kardamon, wymieszaj.
-
Krok 5
Zagotuj ponownie i wciąż mieszając gotuj jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, by pozbyć się piany (lub ściągnij ją łyżką).
-
Krok 6
Gorący dżem z rabarbaru od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około 10-15 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-rabarbarowy-z-wanilia-i-kardamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze