Dżem z pomarańczy
Dżem z pomarańczy, chociaż nie jest tak popularny jak truskawka czy jagoda, świetnie smakuje i pasuje zarówno do śniadaniowego croissanta, naleśników, a także jako dodatek do chrupiącej, świeżej bułeczki. Dostępność pomarańczy sprawia, że możesz przygotować go w dowolnym czasie i cieszyć się smakiem domowego dżemu o każdej porze roku 🍊🍊🍊
Słodki smak dżemu warto przełamać dodatkiem soku z cytryny, który nada mu delikatnie kwaśną, orzeźwiającą nutę. Słoiczek dżemu z pomarańczy warto mieć w zapasie kuchennej spiżarki - przyda się jako śniadaniowy dodatek na pochmurny dzień, kiedy trzeba poprawić sobie humor ulubionym przysmakiem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Wyfiletuj pomarańczę i przełóż ją do garnka wraz z sokiem z cytryny.
-
Krok 2
Dodaj żelfix oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Podgrzej całość do zagotowania, ciągle mieszając i następnie gotuj jeszcze około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
-
Może się przydać
Nowy Żelfix Uniwersalny to produkt dla osób, które chcą ograniczyć użycie cukru w domowych przetworach lub całkowicie z niego zrezygnować.
-
Krok 3
Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem, do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-z-pomaranczy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze