Gładki dżem malinowy z białą czekoladą
Gładki dżem malinowy z białą czekoladą to szybki sposób na zatrzymanie w słoiczku smaku świeżej maliny! Uwielbiam maliny za ich smak i zapach i za to, że obwieszczają środek lata. Tym razem przygotowałam gładki dżem, w którym nie ma pestek z malin. Dodałam do niego białą czekoladę, która nadaje mu niebanalnej słodyczy. :) Jesienią będzie mi przypominać smak i zapach wakacji! Polecam!
Lubisz robić przetwory? Zobacz nasze poradniki:
🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu malinowego z białą czekoladą:
-
Krok 1
Maliny umieść w kielichu blendera i zmiksuj na mus.
-
Krok 2
Owoce przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Odważ 1 kg.
-
Krok 3
Malinowy mus przelej do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj, cały czas mieszając.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury, dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 4
Dosyp cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Na końcu dodaj startą czekoladę, mieszaj jeszcze przez 2 minuty do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 5
Przełóż dżem do słoiczków i szczelnie zamknij, odstaw na ok. 15 minut do góry dnem.
Porada:
☆ Z podanej proporcji wychodzi 5 słoiczków po 200 ml.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/gladki-dzem-malinowy-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze