1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik bezglutenowy

Sernik bezglutenowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.91/5 11 ocen

Prosty sernik bezglutenowy bez spodu, z dodatkiem aromatycznej wanilii ❤️ Klasyczny przepis, które skradnie Wasze serca. Pamiętajcie, że możecie podawać go na wiele sposobów! Z owocami, sosem czekoladowym, bitą śmietaną czy z sosem karmelowym. Lubicie takie przepisy?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika bezglutenowego:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Piekarnik nagrzej do 150°C. 

    Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego z końcówką do ucierania wsyp cukier, dodaj miękkie masło, żółtka oraz pastę z wanilii. Ucieraj do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta.

    Cukier, masło i pasta z wanilii Dr. Oetker w misie robota kuchennego MUM firmy Bosch. Obok miseczka z żółtkami.
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
  • Krok 3

    Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. 

    Mąka ziemniaczana w miseczce i utarty cukier z masłem i żółtkami.
  • Krok 4

    Dodaj twaróg sernikowy i dokładnie zmiksuj.

    Twaróg sernikowy dodany do utartego cukru z żółtkami i masłem.
  • Krok 5

    Dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj do masy za pomocą szpatuły.

    Masa serowa w misie robota kuchennego oraz ubite białka.
  • Krok 6

    Masę serową przełóż do tortownicy i delikatnie wyrównaj wierzch. Piecz najpierw w 150°C w trybie góra-dół przez 60 minut, a następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 30 minut.

    Masa serowa przełożona do tortownicy.
  • Krok 7

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie przełóż go do lodówki.

    Upieczony sernik z tortownicy,
  • Krok 8

    Schłodzony sernik możesz udekorować cukrem pudrem, owocami czy polać przed podaniem sosem karmelowym. Wybór należy do Ciebie! 🥰

    Upieczony sernik ozdobiony porzeczkami.

Porada:

Zamiast pasty z wanilii możesz dodać ekstrakt pomarańczowy, cytrynowy lub skórkę z cytrusów.🍋 Orzeźwiające aromaty cytrusów doskonale sprawdzaja się w sernikach. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-bezglutenowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej