1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański sernik gotowany

Wegański sernik gotowany

Wegański sernik gotowany z polewą z czekolady na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegański sernik gotowany z polewą z czekolady na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Słysząc o serniku gotowanym - przyznaję, miałam pewne wątpliwości, czy to aby na pewno jest możliwe 🤔Ale zaraz ustąpiły na rzecz myśli "Ja tego nie zrobię!?"🤪💪 PODAJ MI TOFU 💪

Wegański sernik gotowany na spodzie z kruchych herbatników miło mnie zaskoczył. Wypróbowałam obie wersje, na klasycznym tofu i tym silken, i zdecydowanie druga opcja jest moim faworytem 😻 Delikatna, gładka i aksamitna - tofurnik ideał!

O co więc chodzi z gotowanym sernikiem? Masę na ciasto gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje, i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Całość powinna się dobrze schłodzić w lodówce, idealnie przez całą noc. Do moje wegańskiego sernika gotowanego przygotowałam jeszcze polewę czekoladową 🍫♥️

Sernik gotowany to świetna alternatywa jeśli nie macie w zasięgu ręki piekarnika lub pozostało Wam niewiele czasu na samo przygotowanie ciasta. To co, kto się skusi?😁

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj margaryną roślinną.

    Forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Herbatniki zblenduj na piasek za pomocą malaksera. Następnie dodaj miękką margarynę i ponownie zmiksuj.

    W malakserze firmy Bosch pokruszone herbatniki. Obok w miseczce margaryna.
  • Krok 3

    Masę ciasteczkową wyłóż do formy i utwórz spód, delikatnie dociskając ciasteczka.

    Spód formy wyłożony masą ciasteczkową.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 4

    Tofu zblenduj razem z sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Następnie dodaj do niego mleczko kokosowe, cukier, napój sojowy i budynie. Ponownie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji

    W misie malaksera masa z tofu i soku z cytryny. Obok garnek, mleczko kokosowe, napój sojowy w szklance. Cukier w miseczce i dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Masę przełóż do garnka i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając. Po kilku minutach, gdy masa tofurnikowa wyraźnie zgęstnieje przelej ją na spód z herbatników.

    Ugotowana masa na wegański sernik gotowany.
  • Krok 6

    Wyrównaj gorącą masę i odstaw do wystudzenia.

    Masa na wegański sernik gotowany przełożona do formy.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Czekoladę podgrzewaj ja niskiej mocy palnika razem z napojem sojowym do uzyskania jednolitej polewy.

    Na blacie opakowanie czekolady ciemnej Callebaut 811 oraz garnek z czekoladą i napojem sojowym.
  • Krok 8

    Gorącą polewę rozsmaruj delikatnie na wystudzonym tofurniku.

    W garnku polewa z czekolady na tofurnik. Obok gotowa masa na gotowany sernik wegański w blaszce.
  • Krok 9

    Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Najlepiej na całą noc i rano ciesz się pysznym ciastem.😍

    Gotowy wegański sernik gotowany.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-sernik-gotowany

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej