Sernik z jagodami
Jeśli szukacie odskoczni od lipcowych jagodzianek (oczywiście z mojego przepisu 🫐🫐), ale chętnie pozostaniecie w sferze jagodowych marzeń, koniecznie przygotujcie ten genialny sernik!
Sernik z jagodami na ciasteczkowym spodzie to pyszna masa z dodatkiem białej czekolady - z tymi leśnymi owocami komponuje się idealnie🥰 Sernik jest delikatny i lekko kremowy, a kwaskowata frużelina z jagód świetnie przełamuje jego słodycz. Idealne ciasto dla jagodożerców!
Wyposażeni w leśne jagody, przygotujcie razem ze mną pyszny sernik z jagodami🫐
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
Do malaksera przełóż herbatniki i pokrusz na piasek. Następnie dodaj miękkie masło i zmiksuj w malakserze to uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 2
Przełóż ciasteczkowy spód na dno tortownicy i dociśnij, tak żeby utworzyć stabilny spód. Podpiecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
-
Krok 3
Podpieczony spód odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj jagody i masę serową.
Jagody:
-
Krok 4
Jagody przełóż do garnka wraz z sokiem z cytryny i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie i dodaj do jagód.
-
Krok 5
Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Ściagnij z palnika i pozostaw do wystudzenia.
Część jagód możesz dodać już do gotowej masy - wtedy zostaną całe kawałki owoców.
Masa sernikowa:
-
Krok 6
Rozpuść białą czekoladę z masłem. Do misy miksera dodaj twaróg, żółtka oraz cukier Wymieszaj.
Białka ubij osobno.
-
Krok 7
Następnie do masy serowej dodaj ekstrakt waniliowy, roztopioną białą czekoladę z masłem oraz mąkę ziemniaczaną Zmiksuj.
Na sam koniec delikatnie mieszając dodawaj ubite białka.
-
Krok 8
Na wystudzony spód przelej masę serową,
-
Krok 9
a następnie jagody. Delikatnie wyrównaj.
-
Krok 10
Piecz przez około 90 minut w 170°C. Upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze