1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianka z lukrem, przekrojona na pół, wypełniona jagodami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na najlepsze jagodzianki? Mało ciasta i duuuuuużo jagód!🫐🫐🫐 Na tyle dużo, że przy jedzeniu mogą swobodnie wypadać z maślanego, drożdżowego śpiworka 😁

Ciasto z przepisu na jagodzianki jest prawdziwym hitem - świetnie się rozwałkowuje, nie wymaga podsypywania i jest bardzo elastyczne. Lepienie jagodzianek to prawdziwa przyjemność (ważne info dla wszystkich po traumatycznych przejściach sklejania drożdżowego ciasta wypełnionego owocami)!

Zobacz mój przepis na najlepsze jagodzianki i poznaj sposób na wypełnienie ich po brzegi owocami. Moje jagodowe bułeczki oblałam lukrem... nie została ani jedna!🤭

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Kerrygold oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jagodzianki:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z cukrem, solą oraz z drożdżami.

    Następnie dodaj jajka, kwaśną śmietanę, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Zagniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. 

     

    Na blacie kuchennym kostka masła, obok rozpuszczone masło w miseczce, 2 jajka w miseczce, kwaśna śmietana oraz mleko i suszone drożdże
  • Krok 2

    Przykryj misę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto w misie.
  • Mąka Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

Nadzienie:

  • Krok 3

    Wymieszaj cukier, z cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną.

    Na blacie kuchennym cukier z wanilią Dr. Oetkera. Obok cukier w miseczce oraz mąka ziemniaczana.
  • Krok 4

    Do umytych i osuszonych jagód dodaj przygotowany cukier, z cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.

    W misie umyte i osuszone jagody. Obok miseczka z cukrem z mąką ziemniaczaną.

Jagodzianki:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 12-13 cm. Nie podsypuj ciasta dużą ilością mąki bo później możesz mieć problem ze zlepieniem jagodzianek.

    Podzielone ciasto na jagodzianki.
  • Krok 6

    Placek ciasta przełóż do małej miseczki (dzięki temu łatwiej będzie Ci wsypać jagody i zlepić jagodziankę) i dodaj 2-3 łyżki jagód.

    Nakładanie jagodowego nadzienia do jagodzianek.
  • Krok 7

    Przeciwległe końce nałóż na siebie i delikatnie zlep palcami. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i dokładnie zlep.

    Proces zlepania jagodzianek.
  • Krok 8

    Zawinięte jagodzianki ułóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 1h.

    Jagodzianki przed pieczeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 9

    Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj mieszanką każdą jagodziankę.

  • Krok 10

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-22 minuty. Upieczone jagodzianki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone jagodzianki.

Lukier:

  • Krok 11

    Cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kilka kropel gorącej wody.

    Upieczone jagodzianki na kratce do studzenia. Obok miseczka z lukrem.
  • Krok 12

    Posmaruj jagodzianki lukrem. Smacznego!🫐

    Posmarowane lukrem jagodzianki na kratce do studzenia.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej