Jagodzianki
Przepis na najlepsze jagodzianki? Mało ciasta i duuuuuużo jagód!🫐🫐🫐 Na tyle dużo, że przy jedzeniu mogą swobodnie wypadać z maślanego, drożdżowego śpiworka 😁
Ciasto z przepisu na jagodzianki jest prawdziwym hitem - świetnie się rozwałkowuje, nie wymaga podsypywania i jest bardzo elastyczne. Lepienie jagodzianek to prawdziwa przyjemność (ważne info dla wszystkich po traumatycznych przejściach sklejania drożdżowego ciasta wypełnionego owocami)!
Zobacz mój przepis na najlepsze jagodzianki i poznaj sposób na wypełnienie ich po brzegi owocami. Moje jagodowe bułeczki oblałam lukrem... nie została ani jedna!🤭
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jagodzianki:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z cukrem, solą oraz z drożdżami.
Następnie dodaj jajka, kwaśną śmietanę, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Zagniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
-
Krok 2
Przykryj misę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
-
Krok 3
Wymieszaj cukier, z cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną.
-
Krok 4
Do umytych i osuszonych jagód dodaj przygotowany cukier, z cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.
Jagodzianki:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 12-13 cm. Nie podsypuj ciasta dużą ilością mąki bo później możesz mieć problem ze zlepieniem jagodzianek.
-
Krok 6
Placek ciasta przełóż do małej miseczki (dzięki temu łatwiej będzie Ci wsypać jagody i zlepić jagodziankę) i dodaj 2-3 łyżki jagód.
-
Krok 7
Przeciwległe końce nałóż na siebie i delikatnie zlep palcami. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i dokładnie zlep.
-
Krok 8
Zawinięte jagodzianki ułóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 1h.
-
Krok 9
Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj mieszanką każdą jagodziankę.
-
Krok 10
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-22 minuty. Upieczone jagodzianki pozostaw do wystudzenia.
Lukier:
-
Krok 11
Cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kilka kropel gorącej wody.
-
Krok 12
Posmaruj jagodzianki lukrem. Smacznego!🫐
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze