Jagodzianki


Przepis na najlepsze jagodzianki? Mało ciasta i duuuuuużo jagód!🫐🫐🫐 Na tyle dużo, że przy jedzeniu mogą swobodnie wypadać z maślanego, drożdżowego śpiworka 😁
Ciasto z przepisu na jagodzianki jest prawdziwym hitem - świetnie się rozwałkowuje, nie wymaga podsypywania i jest bardzo elastyczne. Lepienie jagodzianek to prawdziwa przyjemność (ważne info dla wszystkich po traumatycznych przejściach sklejania drożdżowego ciasta wypełnionego owocami)!
Zobacz mój przepis na najlepsze jagodzianki i poznaj sposób na wypełnienie ich po brzegi owocami. Moje jagodowe bułeczki oblałam lukrem... nie została ani jedna!🤭
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jagodzianki:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z cukrem, solą oraz z drożdżami.
Następnie dodaj jajka, kwaśną śmietanę, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Zagniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
-
Krok 2
Przykryj misę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Mąka Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Nadzienie:
-
Krok 3
Wymieszaj cukier, z cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną.
-
Krok 4
Do umytych i osuszonych jagód dodaj przygotowany cukier, z cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.
Jagodzianki:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 12-13 cm. Nie podsypuj ciasta dużą ilością mąki bo później możesz mieć problem ze zlepieniem jagodzianek.
-
Krok 6
Placek ciasta przełóż do małej miseczki (dzięki temu łatwiej będzie Ci wsypać jagody i zlepić jagodziankę) i dodaj 2-3 łyżki jagód.
-
Krok 7
Przeciwległe końce nałóż na siebie i delikatnie zlep palcami. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i dokładnie zlep.
-
Krok 8
Zawinięte jagodzianki ułóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 1h.
-
Krok 9
Jajko roztrzep z mlekiem i za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj mieszanką każdą jagodziankę.
-
Krok 10
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-22 minuty. Upieczone jagodzianki pozostaw do wystudzenia.
Lukier:
-
Krok 11
Cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kilka kropel gorącej wody.
-
Krok 12
Posmaruj jagodzianki lukrem. Smacznego!🫐
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze