1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z karmelem i migdałami

Sernik z karmelem i migdałami

sernik z karmelem i migdałami pokrojony i położony na talerzyku
sernik z karmelem i migdałami pokrojony i położony na talerzyku
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Poznaj przepis na sernik z karmelem i migdałami! Prosty i szybki w przygotowaniu. Jego kremowa konsystencja zachwyci każdego!  Idealny na każdą okazję, zarówno na Święta jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania spodu do sernika z karmelem i migdałami:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Herbatniki i płatki migdałów przełóż do malaksera i zmiel.

  • Krok 3

    Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.

  • Krok 4

    Masę ciasteczkową przełóż na spód tortownicy i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

     

Przygotowanie masy serowej:

  • Krok 5

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Przełóż do misy jajka, cukier, śmietankę, twaróg, budyń i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Może się przydać

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon, który nadaje wypiekom i deserom intensywny smak i aromat.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Następnie przełóż masę na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika na 85 minut.

  • Krok 7

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Przygotowanie karmelu:

  • Krok 8

    Cukier przełóż do garnka razem z łyżką wody. Podgrzewaj na średniej mocy palnika ( nie mieszaj), do momentu, aż będzie miał złotobrązowy kolor. 

  • Krok 9

    Zdejmij garnek z palnika i wlej do niego śmietankę.

  • Krok 10

    Następnie dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do uzyskania karmelowego sosu.

  • Krok 11

    Sos przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Kiedy sos zacznie gęstnieć przelej go na wystudzony sernik. Wierzch posyp migdałami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-karmelem-i-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej