1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone na zielonym mchu z galaretką i brzoskwiniami - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto jajko sadzone na zielonym mchu z galaretką i brzoskwiniami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wytrawne śniadanie czy słodki deser? Czy z brzoskwini można wyczarować żółtko jaja? I jak w ogóle zrobić zielony biszkopt? Już odpowiadam na wszystkie pytania!

Ciasto jajko sadzone - czyli pyszny i efektowny deser, który tematyką idealnie wpisuje się w jajeczny, wielkanocny czas🐇🐣Wyglądem przypomina sadzone jajo na szpinakowym posłaniu, ale to nic innego jak wilgotne, soczyście zielone💚 ciasto z masą sernikową i połówkami brzoskwiń🍑, które przykryłam przezroczystą galaretką.

Do dekoracji kolorystycznie pasowały mi pistacje - wystarczy garstka dla ozdoby i ciasto jajko sadzone gotowe!🍳

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz tutaj

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto ze szpinakiem:

  • Krok 1

    Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy.

    Utarte z cukrem jajka.
  • Krok 2

    Ciągle miksując dodawaj cienkim strumieniem olej.

    W misie utarte z cukrem jajka, a obok olej rzepakowy.
  • Krok 3

    Szpinak zblenduj do uzyskania papki. Wmieszaj do delikatnie do utartych jajek z cukrem i olejem.

    W misie utarte jajka z cukrem i olejem, a obok w miseczce rozdrobniony szpinak.
  • Krok 4

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do jednolitej konsystencji.

    Na blacie kuchennym misa z ciastem ze szpinakiem. Obok mąka pszenna w misce i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Przełóż masę do formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C.

    Rozsmarowywanie ciasta szpinakowego na dużej blasze,
  • Krok 6

    Piecz przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj masę serową.

    Upieczone ciasto ze szpinakiem.

Masa sernikowa:

  • Krok 7

    Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia.

    Przygotowanie galaretek krystalicznych Dr. Oetkera.
  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem.

    Ubita śmietanka w misie.
  • Krok 9

    Zmiksuj twaróg z wystudzonymi galaretkami.

    W misie robota kuchennego twaróg. Obok rozpuszczone galaretki krystaliczne.
  • Krok 10

    Wmieszaj ubitą śmietankę do masy serowej i połącz do jednolitej masy.

    W jednej misie ubita śmietanka, a w drugiej twaróg z galaretą.
  • Krok 11

    Przelej masę serową na całkowicie wystudzony spód ze szpinakiem. Odstaw ciasto do lodówki do stężenia masy serowej. Na około 1,5-2 godziny.

    W misie gotowa masa sernikowa. Obok upieczone ciasto ze szpinakiem.

Galaretka z brzoskwiniami:

  • Krok 12

    Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia. Na masie serowej ułóż połówki brzoskwiń.

    W misce połówki brzoskwiń, Obok blacha z przygotowanym ciastem.
  • Krok 13

    Brzoskwinie zalej tężejącą galaretką. Odstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

    Ułożone połówki brzoskwiń z puszki na cieście.
  • Krok 14

    Gotowe ciasto posyp poksiekanymi pistacjami.

    Dekorowania ciasta za pomocą posiekanych pistacji.

Porada:

*zamiast twarogu możesz użyć serków homogenizowanych

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/ciasto-jajko-sadzone

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej