Sernik pieczony z porzeczkami
Sernik pieczony z czerwonymi porzeczkami to typowo letni sernik ze świeżymi owocami. Żeby zachować równowagę smaków w tym przepisie, polecamy przygotować sernik na ciasteczkowym spodzie (wspaniale komponuje się z lekko kwaskowatymi darami lata). Porzeczki są idealne do ciasta, bo ich drobne owoce nie rozpadają się w czasie pieczenia - zachowują także swój intensywny kolor i smak. Ekstrakt waniliowy nadaje ciastu przyjemnego aromatu, który idealnie współgra ze smakiem porzeczek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasteczkowy spód do sernika:
-
Krok 1
Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Tortownica 26 cm wykonana z wysokiej jakości blachy, pokryta specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Masę ciasteczkową rozłóż równomiernie w formie. Piecz przez 10 minut.
Masa serowa z porzeczkami:
-
Krok 4
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno.
-
Krok 5
Twaróg utrzyj z cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną. Cienkim strumieniem dolewaj masło.
-
Krok 6
Do masy dodawaj stopniowo żółtka, ciągle mieszając. Śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj ją do masy.
-
Krok 7
Białka dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową na ciasteczkowy spód. Delikatnie wyrównaj wierzch ciasta i ułóż na nim porzeczki.
-
Krok 8
Sernik piecz przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwi piekarnika. Wystudzony sernik przełóż do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-pieczony-z-porzeczkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze