1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik Lotus

Sernik Lotus

Sernik Lotus z ciasteczkami korzennymi na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jesień ma dla mnie smak i zapach korzennych przypraw🍂 - wprawiają w cudowny nastrój, więc chętnie dodaję je do moich ciast i deserów. Prym wiedzie cynamon, który nieodłącznie kojarzy mi się z pysznymi, korzennymi ciasteczkami lotus. A gdyby tak połączyć je z sernikiem i stworzyć przepis, który ułatwi Wam przeżycie tej melancholijnej pory roku?

Sernik lotus na ciasteczkowym spodzie skrywa wyjątkową masę - dzięki dodatkowi serka kanapkowego ma lekko słoną nutę, które idealnie łączy się ze słodyczą herbatników. Wierzchc sernika oblałam kremem ciasteczkowym, który możecie przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy krem w słoiczku 🐿️

Wełniany kocyk, ulubiona gorąca herbata i najlepszy sernik lotus! Ja jestem gotowa na jesienne wieczory, a Wy?🍂

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód ciasteczkowy:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

    Do malaksera przełóż herbatniki i pokrusz na piasek. Następnie dodaj miękkie masło i zmiksuj w malakserze to uzyskania jednolitej masy.

    Na blacie kuchennym masło, ciasteczka korzenne oraz malakser.
  • Krok 2

    Przełóż ciasteczkowy spód na dno tortownicy i dociśnij, tak żeby utworzyć stabilny spód. Podpiecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystudzenia 

    Spód tortownicy wyłożony ciasteczkowym spodem.

Krem ciasteczkowy:

Masa serowa:

  • Krok 4

    Wszystkie składniki na masę serową przełóż do misy robota kuchennego.

    Na blacie robot kuchenny oraz składniki do przygotowania masy serowej sernika lotus.
  • Krok 5

    Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsytencji,

    Mieszanie masy serowej robotem kuchennym.
  • Krok 6

    Przełóż delikatnie na wystudzoną masę ciasteczkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez 50 minut w temperaturze 160°C.

    Masa serowa przełożona do formy do pieczenia.
  • Krok 7

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony sernik w tortownicy.

Do dekoracji:

  • Krok 8

    Delikatnie podgrzej krem ciasteczkowy, a następnie rozprowadź go na wierzchu sernika. Udekoruj pokruszonymi ciasteczkami korzennymi i orzechami pekan.

    Gotowy sernik Lotus udekorowany masą z ciasteczek korzennych.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-lotus

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej