1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Spód do ciasta z herbatników - Jak go zrobić?

Spód do ciasta z herbatników - Jak go zrobić?

Szybki sposób na pyszny spód do ciasta. W tej poradzie przeczytasz jak możesz przygotować spód z herbatników do ciasta zarówno w wersji jasnej jak i ciemnej. Wystarczą Ci do tego herbatniki i masło, a także wałek i wytrzymały woreczek (np. do mrożenia). Jeżeli chcesz przygotować spód w wersji wegańskiej przyda Ci się również olej kokosowy. Poniżej znajdziesz również odpowiednie proporcje herbatników do masła na tortownicę, na małą i dużą blachę. Spód świetnie sprawdzi się do ciast bez pieczenia, sernika na zimno czy sernika pieczonego.

W każdym przepisie na spód z herbatników znajdziesz temperaturę pieczenia, ale każdy z nich możesz również przygotować bez pieczenia pamiętając o tym, żeby po przygotowaniu włożyć go na co najmniej 30 minut do lodówki. 


O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu spodu z herbatników?

  • Zaopatrz się w wytrzymały woreczek i wałek do ciasta – dzięki nim pokruszysz herbatniki na piasek. Do pokruszenia herbatników możesz również użyć melaksera.
  • Dokładnie wymieszaj masło z pokruszonymi herbatnikami
  • Masę herbatnikową ułóż na tortownicy/formie do pieczenia dociskając równomiernie łyżką.
  • Jeżeli chcesz przygotować ciasto bez pieczenia/sernik na zimno na bazie herbatników, włóż herbatnikowy spód na pół godziny do lodówki, żeby stał się stabilny. Potem będziesz mógł/mogła położyć na spód ulubioną masę, owoce itp.
  • Proporcje herbatników do masła w sernikach pieczonych i sernikach na zimno są podobne. Ważne, żeby w przypadku serników na zimno masa była plastyczna i sklejała się po dociśnięciu w jedną masę (tak, by masło po schłodzeniu trzymało spód w całości)

Przepisy na 4 rodzaje spodów z herbatników:

  1. Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o śr. 24 cm)
  2. Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)
  3. Spód ciemny z herbatników i masła (na tortownicę o śr. 24 cm)
  4. Spód z herbatników dla wegan (na tortownicę o śr. 24 cm)

1. Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Cienki spód, który idealnie sprawdzi się do sernika pieczonego i sernika na zimno. 

Składniki

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła
  • Krok 1

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w melakserze. Możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem aż się dobrze pokruszą. Następnie dodawaj stopniowo płynne, roztopione masło i dobrze wymieszaj.

    Pokruszone herbatniki i roztopione masło
  • Krok 3

    Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj dłonią lub łyżką. Piecz w temperaturze 180°C około 10 minut do uzyskania złotego koloru.

     

    Spód do sernika nowojorskiego został przygotowany z powyższych proporcji. 

    Spód tortownicy wyłożony pokruszonymi herbatnikami i masłem

2. Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)

Idealne proporcje na dużą blaszkę o wymiarach 38 cm x 24 cm.

  • Krok 1

    Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz wałkiem lub w melakserze na piasek.

    Pokruszone herbatniki na piasek w melakserze
  • Krok 3

    Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na spód formy i wyrównaj łyżką.

    Duża blaszka wyłożona pokruszonymi herbatnikami
  • Krok 4

    Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

     

    W przepisie na sernik na dużą blachę został wykorzystany spód z tych proporcji.

    Upieczone herbatniki na dużej blaszce

3. Ciemny spód z herbatników i masła (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Cienki spód - idealny do sernika pieczonego, sernika na zimno czy innych ciast bez pieczenia. 

Składniki:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz przy pomocy wałka lub w melakserze i dodaj do nich kakao. Masło rozpuść. 

    Rozpuszczone masło, pokruszone herbatniki i kakao
  • Krok 2

    Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

    Masło wymieszane z kakao i pokruszonymi herbatnikami
  • Krok 3

    Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Jej boki wysmaruj masłem. Następnie przełóż przygotowaną masę i dociśnij ją do formy.

     

    W przepisie na seromakowiec z musem brzoskwiniowym został wykorzystany spód z tych proporcji.

    Spód tortownicy wyłożony herbatnikami

4. Spód z herbatników dla wegan lub osób nietolerujących laktozy (na tortownicę o śr. 24 cm)

Idealny spód do ciast bez mleka, jajek i masła. Świetnie sprawdzi się dla osób nietolerujących laktozy czy dla wegan.

Składniki:

  • Krok 1

    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki rozdrobnij w melakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłóż na dno tortownicy. Wstaw do lodówki.

     

    Tofurnik dla wegan został przygotowany z powyższych proporcji. 

    Herbatniki wegańskie rozdrobnione w melakserze, połączone z olejem kokosowym i wyłożone na spód

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej