Szybki sposób na pyszny spód do ciasta. W tej poradzie przeczytasz jak możesz przygotować spód z herbatników do ciasta zarówno w wersji jasnej jak i ciemnej. Wystarczą Ci do tego herbatniki i masło, a także wałek i wytrzymały woreczek (np. do mrożenia). Jeżeli chcesz przygotować spód w wersji wegańskiej przyda Ci się również olej kokosowy. Poniżej znajdziesz również odpowiednie proporcje herbatników do masła na tortownicę, na małą i dużą blachę. Takie rozwiązanie jest idealne do przygotowania spodu do ciasta bez pieczenia, tart lub sernika na spodzie z herbatników – w wersji na zimno lub pieczonego.
W każdym przepisie na spód z herbatników znajdziesz temperaturę pieczenia, ale każdy z nich możesz również przygotować bez pieczenia pamiętając o tym, żeby po przygotowaniu włożyć go na co najmniej 30 minut do lodówki. Taki spód z herbatników bez pieczenia to szybka i prosta baza zwłaszcza do serników na zimno.
O czym pamiętać przy przygotowywaniu spodu z herbatników?
- Zaopatrz się w wytrzymały woreczek i wałek do ciasta – dzięki nim pokruszysz herbatniki na piasek. Do pokruszenia herbatników możesz również użyć malaksera - to najprostszy i najszybszy sposób.
- Dokładnie wymieszaj masło z pokruszonymi herbatnikami (możesz to także zrobić w malakserze). Ciasteczka najlepiej połączyć z bardzo miękkim masłem - ciepłe i rozpuszczone masło szybciej się wchłonie i da gorszy efekt.
- Masę herbatnikową ułóż na tortownicy/formie do pieczenia dociskając równomiernie łyżką.
- Jeżeli chcesz przygotować ciasto bez pieczenia/sernik na zimno na spodzie z herbatników, włóż herbatnikowy spód na pół godziny do lodówki, żeby stał się stabilny. Potem będziesz mógł/mogła położyć na spód ulubioną masę, owoce itp.
- Proporcje herbatników do masła w sernikach pieczonych i sernikach na zimno są podobne. Ważne, żeby masa była plastyczna i sklejała się po dociśnięciu w całość (tak, by masło po schłodzeniu trzymało spód w całości). Konsystencją powinna przypominać mokry piasek.
- Spód z herbatników możesz podpiec lub na schłodzony wylać masę (np. sernikową) i piec całość. W pierwszej wersji spód będzie bardziej chrupiący, a drugi sposób sprawi, że spód będzie miękki i delikatny.
Pamiętaj, że wiele zależy od rodzaju ciastek, które wykorzystasz. Niektóre herbatniki są bardziej suche - jeśli po dodaniu masła widzisz, że masa jest zbyt sypka, dodaj więcej tłuszczu.
Przepisy na 4 rodzaje spodów z herbatników:
- Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o śr. 24 cm)
- Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)
- Spód ciemny z herbatników i masła bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)
- Spód z herbatników dla wegan bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)
1. Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Cienki spód z herbatników, który idealnie sprawdzi się do sernika pieczonego i sernika na zimno.
Składniki
- 160 g herbatników
- 100 g masła
-
Krok 1
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze. Możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem aż się dobrze pokruszą. Następnie dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj.
-
Krok 3
Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj dłonią lub łyżką. Piecz w temperaturze 180°C około 8-10 minut do uzyskania złotego koloru.
Spód do sernika nowojorskiego został przygotowany z powyższych proporcji.
2. Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)
Idealne proporcje na dużą blaszkę o wymiarach 38 cm x 24 cm.
Składniki:
- 300 g herbatników
- 180 roztopionego masła
-
Krok 1
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz wałkiem lub w malakserze na piasek.
-
Krok 3
Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj.Masę przełóż na spód formy i wyrównaj łyżką.
-
Krok 4
Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
W przepisie na sernik na dużą blachę został wykorzystany spód do sernika pieczonego z tych proporcji.
3. Ciemny spód z herbatników i masła bez pieczenia (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Cienka wersja spodu z herbatników bez pieczenia - idealny do sernika pieczonego, sernika na zimno czy innych ciast bez pieczenia.
Składniki:
- 150 g herbatników
- 15 g ciemnego kakao (jeżeli chcesz by spód był bardzo ciemny możesz użyć czarne kakao + łyżeczkę cukru pudru)
- 100 g roztopionego masła
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze i dodaj do nich kakao. Masło rozpuść lub podgrzej, aby stało się miękkie i plastyczne.
-
Krok 2
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Krok 3
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Jej boki wysmaruj masłem. Następnie przełóż przygotowaną masę i dociśnij ją do formy.
W przepisie na seromakowiec z musem brzoskwiniowym został wykorzystany spód z tych proporcji.
4. Spód z herbatników dla wegan lub osób nietolerujących laktozy bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)
Idealny spód do ciast bez mleka, jajek i masła. Świetnie sprawdzi się dla osób nietolerujących laktozy czy dla wegan.
Składniki:
- 225 g herbatników bez masła i mleka
- 135 g rozpuszczonego oleju kokosowego
-
Krok 1
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki rozdrobnij w melakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłóż na dno tortownicy. Wstaw do lodówki.
Tofurnik dla wegan został przygotowany z powyższych proporcji.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/spod-do-ciasta-z-herbatnikow |
Komentarze