1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Spód do ciasta z herbatników - Jak go zrobić?

Spód do ciasta z herbatników - Jak go zrobić?

Spód do ciasta z herbatników
Spód do ciasta z herbatników
Zaktualizowano:

Szybki sposób na pyszny spód do ciasta. W tej poradzie przeczytasz jak możesz przygotować spód z herbatników do ciasta zarówno w wersji jasnej jak i ciemnej. Wystarczą Ci do tego herbatniki i masło, a także wałek i wytrzymały woreczek (np. do mrożenia). Jeżeli chcesz przygotować spód w wersji wegańskiej przyda Ci się również olej kokosowy. Poniżej znajdziesz również odpowiednie proporcje herbatników do masła na tortownicę, na małą i dużą blachę. Takie rozwiązanie jest idealne do przygotowania spodu do ciasta bez pieczenia, tart lub sernika na spodzie z herbatników – w wersji na zimno lub pieczonego.

W każdym przepisie na spód z herbatników znajdziesz temperaturę pieczenia, ale każdy z nich możesz również przygotować bez pieczenia pamiętając o tym, żeby po przygotowaniu włożyć go na co najmniej 30 minut do lodówki. Taki spód z herbatników bez pieczenia to szybka i prosta baza zwłaszcza do serników na zimno.


O czym pamiętać przy przygotowywaniu spodu z herbatników?

  • Zaopatrz się w wytrzymały woreczek i wałek do ciasta – dzięki nim pokruszysz herbatniki na piasek. Do pokruszenia herbatników możesz również użyć malaksera - to najprostszy i najszybszy sposób.

 

  • Dokładnie wymieszaj masło z pokruszonymi herbatnikami (możesz to także zrobić w malakserze). Ciasteczka najlepiej połączyć z bardzo miękkim masłem - ciepłe i rozpuszczone masło szybciej się wchłonie i da gorszy efekt.

 

  • Masę herbatnikową ułóż na tortownicy/formie do pieczenia dociskając równomiernie łyżką.

 

  • Jeżeli chcesz przygotować ciasto bez pieczenia/sernik na zimno na spodzie z herbatników, włóż herbatnikowy spód na pół godziny do lodówki, żeby stał się stabilny. Potem będziesz mógł/mogła położyć na spód ulubioną masę, owoce itp.

 

  • Proporcje herbatników do masła w sernikach pieczonych i sernikach na zimno są podobne. Ważne, żeby masa była plastyczna i sklejała się po dociśnięciu w całość (tak, by masło po schłodzeniu trzymało spód w całości). Konsystencją powinna przypominać mokry piasek.

 

  • Spód z herbatników możesz podpiec lub na schłodzony wylać masę (np. sernikową) i piec całość. W pierwszej wersji spód będzie bardziej chrupiący, a drugi sposób sprawi, że spód będzie miękki i delikatny.

 

Pamiętaj, że wiele zależy od rodzaju ciastek, które wykorzystasz. Niektóre herbatniki są bardziej suche - jeśli po dodaniu masła widzisz, że masa jest zbyt sypka, dodaj więcej tłuszczu.


Przepisy na 4 rodzaje spodów z herbatników:

  1. Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o śr. 24 cm)
  2. Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)
  3. Spód ciemny z herbatników i masła bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)
  4. Spód z herbatników dla wegan bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)

1. Spód jasny z herbatników i masła (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Cienki spód z herbatników, który idealnie sprawdzi się do sernika pieczonego i sernika na zimno. 

Składniki

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła
  • Krok 1

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze. Możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem aż się dobrze pokruszą. Następnie dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj.

    Pokruszone herbatniki i rozpuszczone masło
  • Krok 3

    Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj dłonią lub łyżką. Piecz w temperaturze 180°C około 8-10 minut do uzyskania złotego koloru.

     

    Spód do sernika nowojorskiego został przygotowany z powyższych proporcji. 


2. Spód jasny z herbatników i masła (na dużą blachę)

Idealne proporcje na dużą blaszkę o wymiarach 38 cm x 24 cm.

Składniki: 

 

  • 300 g herbatników 
  • 180 roztopionego masła 
  • Krok 1

    Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.

    Duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz wałkiem lub w malakserze na piasek.

    Pokruszone herbatniki
  • Krok 3

    Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj.Masę przełóż na spód formy i wyrównaj łyżką.

    Pokruszone herbatniki z roztopionym masłem wyłożone na dno formy
  • Krok 4

    Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

     

    W przepisie na sernik na dużą blachę został wykorzystany spód do sernika pieczonego z tych proporcji.

    Upieczony spód z herbatników

3. Ciemny spód z herbatników i masła bez pieczenia (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Cienka wersja spodu z herbatników bez pieczenia - idealny do sernika pieczonego, sernika na zimno czy innych ciast bez pieczenia. 

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 15 g ciemnego kakao (jeżeli chcesz by spód był bardzo ciemny możesz użyć czarne kakao + łyżeczkę cukru pudru) 
  • 100 g roztopionego masła
  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze i dodaj do nich kakao. Masło rozpuść lub podgrzej, aby stało się miękkie i plastyczne.

    Kakao, herbatniki i roztopione masło
  • Krok 2

    Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

    Pokruszone herbatniki, masło i kakao
  • Krok 3

    Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Jej boki wysmaruj masłem. Następnie przełóż przygotowaną masę i dociśnij ją do formy.

     

    W przepisie na seromakowiec z musem brzoskwiniowym został wykorzystany spód z tych proporcji.

    Tortownica wyłożona masą z herbatników i masła

4. Spód z herbatników dla wegan lub osób nietolerujących laktozy bez pieczenia (na tortownicę o śr. 24 cm)

Idealny spód do ciast bez mleka, jajek i masła. Świetnie sprawdzi się dla osób nietolerujących laktozy czy dla wegan.

Składniki:

  • Krok 1

    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki rozdrobnij w melakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłóż na dno tortownicy. Wstaw do lodówki.

     

    Tofurnik dla wegan został przygotowany z powyższych proporcji. 

    Tortownica wyłożona masą z herbatników wegańskich i oleju kokosowego
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/spod-do-ciasta-z-herbatnikow

Komentarze


  1. Ciasto kinder bez pieczenia z jajkami kinder i batonikami od góry- Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto kinderki bez pieczenia

    Uwielbiasz batoniki kinder?🍫🍫 Wypróbuj przepisu na łatwe ciasto o smaku kinderków!

  2. wegański sernik oreo ozdobiony ubitą śmietanką kokosową, ciasteczkami oreo i świeżymi malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:10
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański sernik oreo
  3. seromakowiec z musem brzoskwiniowym wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Seromakowiec z musem brzoskwiniowym
  4. pieczony tofurnik ze śliwkami i kruszonką na niebieskim talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tofurnik (sernik z tofu) ze śliwkami
  5. na białym talerzyku pieczony sernik snickers
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Snikers
  6. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku, obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski
  7. Pokrojony, porzeczkowy sernik na zimno z kawałkami na dwóch talerzykach
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Porzeczkowy sernik na zimno
  8. Sernik zebra na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik Zebra
  9. sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
  10. Migdałowe brownie z truskawkami na złotej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Migdałowe brownie z truskawkami
  11. Mocno czekoladowy sernik na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Mocno czekoladowy sernik
  12. kawałek sernika pomarańczowego z makiem na kakaowym spodzie ciasteczkowym i z polewą z białej czekolady - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady
  13. sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym spodzie z herbatników, oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z białą czekoladą i malinami
  14. sernik cappuccino na zimno na ciasteczkowym spodzie, z galaretką kawową i bitą śmietaną, posypany startą czekoladą i cynamonem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik cappuccino
  15. sernik na zimno na spodzie z herbatników z waniliową masą serową i musem z kiwi na wierzchu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik na zimno z kiwi
  16. cynamonowy serniczek na zimno na kakaowym spodzie z herbatników, z sernikową masą cynamonową oraz wierzchem z musu śliwkowego - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym
  17. sernik czekoladowy na kakaowym spodzie z herbatników, z konfiturą malinową na wierzchu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik czekoladowy
  18. sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach udekorowany startą czekoladą, wiśniami kandyzowanymi oraz złotymi perełkami Blask Pereł Dr. Oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej