Sernik z pistacjami
Jeśli jesteś osobą, która ze wszystkich ciast zawsze wybiera sernik, koniecznie wypróbuj przepis na sernik z pistacjami. Wyjątkowo kremowy, mazisty, z dodatkiem białej czekolady 😍 Dodatek cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera nadaje sernikowi delikatnie cytrusowy aromat🍊
Pistacje występują tutaj dwukrotnie - zmielonymi orzechami zastępujemy część mąki w kruchym spodzie, a posiekane drobno pistacje posłużą nam również do dekoracji sernika. Z płatkami suszonej róży 🌹tworzą naprawdę zgrany i wdzięczny duet!
Sernik z pistacjami to ciasto, które smakuje obłędnie przez cały rok. Idealnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole 🐇 Z pewnością zaspokoi apetyt entuzjastów tradycyjnych wypieków, a dodatek pistacji podkręci jego śmietankowy smak i nada sernikowi całkiem nowy wymiar!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód kruchy:
-
Krok 1
W misie miksera krótko wymieszaj mielone pistacje, mąkę, cukier puder, sól i mąkę migdałową.
-
Krok 2
Dodaj pokrojone w kostkę masło i utrzyj jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2 cm i wyłóż na spód tortownicy o średnicy 26 cm.
-
Może się przydać
Tortownica z wyjmowanym, szklanym dnem o średnicy 26 cm jest idealna do przygotowywania ciast. Po upieczeniu ciasta możesz po prostu zdjąć brzeg tortownicy i zaserwować swój wypiek na szklanym talerzu.
-
Krok 4
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, około 10 minut, aż ciasto się delikatnie zarumieni.
Masa serowa do sernika z pistacjami:
-
Krok 5
Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Odstaw na minutę i dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia.
-
Krok 6
W misie miksera umieść mascarpone, twaróg, jajka, cukier, skórkę z cytryny, cukier ze skórką pomarańczową oraz budyń. Całość krótko zmiksuj na niskich obrotach, tylko do połączenia składników, aby masa nie napowietrzyła się.
-
Krok 7
Do masy serowej dodaj lekko ciepłą czekoladę i krótko zmiksuj.
-
Krok 8
Masę serową wylej na upieczony wcześniej spód.
-
Krok 9
Sernik piecz w temperaturze 120°C, około 120 minut. Ostudzone ciasto włóż do lodówki na noc, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Polewa do sernika z pistacjami:
-
Krok 10
Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, wodą różaną, cukrem z wanilią i sokiem z cytryny.
-
Krok 11
Polewę wylej na sernik.
-
Może się przydać
Pistacje w łupinach prażone i solone, to znakomita przekąską, bez dodatku tłuszczu.
-
Krok 12
Całość udekoruj posiekanymi pistacjami Bakal i płatkami suszonej róży.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-pistacjami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 3
Komentarze