Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę – jestem przekonana, że podbije i Wasze podniebienia! Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, po prostu pyszne i proste w przygotowaniu – udaje się każdemu.
Uwielbiam czekoladę i owoce sezonowe, więc nie mogło ich zabraknąć w jednym z moich ulubionych przepisów – przygotowałam czekoladową polewę i całość przybrałam świeżymi kaszubskimi truskawkami – pycha! 🍓 Piękna i zarazem prosta dekoracja. Serdecznie polecam! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu na sernik tradycyjny na dużą blachę:
-
Krok 1
Wszystkie składniki – oprócz śmietanki – powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 38 cm x 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz na „piasek” za pomocą malaksera lub wałka.
-
Krok 3
Do pokruszonych herbatników dodaj płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy.
-
Krok 4
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Boki formy wysmaruj masłem.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Masa serowa:
-
Krok 5
W dużej misce miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny krem.
-
Krok 6
Następnie porcjami dodawaj twaróg, nadal ucierając.
-
Krok 7
Dodaj żółtka, obie mąki oraz cukier z wanilią. Wymieszaj.
-
Magda poleca
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 8
W oddzielnych miskach ubij białka oraz śmietankę.
-
Krok 9
Ubite białka i śmietankę dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie i przełóż do formy. Piecz w 160˚C przez 1,5 godziny na drugim od dołu poziomie piekarnika (grzanie góra-dół). Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa na sernik:
-
Krok 10
Śmietankę przelej do garnka i podgrzej, następnie wyłącz palnik i dodaj czekoladę.
-
Krok 11
Po kilku minutach wymieszaj dokładnie, aż czekolada połączy się ze śmiatanką. Polewą polej sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Sernik możesz udekorować np. świeżymi truskawkami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Warto wiedzieć:
⭐ Baw się z dekoracjami! Nadaj barwy, chrupkości i wyśmienitego smaku belgijskiej czekolady dekorując tort wybraną wersją Crispearl's Mona Lisa 🛒
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/najlepszy-tradycyjny-sernik-na-duza-blache |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze