Brzoskwiniowo-jogurtowy sernik na zimno
Delikatny w smaku brzoskwiniowo-jogurtowy sernik na zimno. Deser nie tylko smakuje wybornie, ale zachwyca również niebanalnym wyglądem - wnętrze sernika to galaretka pełna soczystych brzoskwiń, otulona śnieżnobiałą, sernikową warstwą. Prezenetuje się naprawdę elegancko i z pewnością uświetni każde przyjęcie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Brzoskwiniowe wnętrze:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby galaretka się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji.
-
Galaretka brzoskwiniowa
Galaretka owocowa to świetny dodatek do ciast i deserów z owocami. Orzeźwiający, brzoskwiniowy smak idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach czy dziecięcych urodzinach.
-
Krok 2
Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszaj i wylej do tortownicy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Spód ciasteczkowy:
-
Krok 3
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Ciasteczka pokrusz drobno i wymieszaj z roztopionym masłem na „mokry piasek”.
-
Może się przydać
Torty, serniki, szarlotki i inne pyszne ciasta przygotujesz w wysokiej jakości tortownicach dostępnych w naszym sklepie. Warto zaopatrzyć się w formy o różnych średnicach i wyczarować wspaniałe wypieki!
-
Krok 4
Ciasteczka przesyp do tortownicy i delikatnie dociśnij tworząc spód. Wstaw do lodówki.
Masa sernikowa:
-
Krok 5
10 listków żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. W międzyczasie zmiksuj serek mascarpone, jogurt i cukier puder.
-
Krok 6
Żelatynę odsącz z wody i umieść w rondelku. Rozpuść ją na niewielkiej mocy palnika (uważaj, aby jej nie zagotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy i całość wymieszaj, po czym przelej do reszty masy i szybko zmiksuj do połączenia się składników.
-
Krok 7
1/3 masy wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lekkiego stężenia na około 20-30 minut. Pamiętaj, aby pozostałej części masy nie wkładać do lodówki.
-
Krok 8
Po tym czasie galaretkę z brzoskwiniami wyjmij z mniejszej formy i ułóż w dużej tortownicy na jogurtowej warstwie.
-
Krok 9
Całość przykryj pozostałą masą jogurtową, wypełniając dokładnie po bokach. Wierzch wyrównaj, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Wierzch:
-
Krok 10
2 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Następnie odsącz z wody i rozpuść w rondelku (uważaj, aby jej nie zagotować!). Stopniowo dodawaj do żelatyny syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszając rózgą, aby całość dokładnie się połączyła. Odstaw na krótko do lodówki, aby syrop nabrał żelowej konsystencji.
-
Krok 11
Na nieco stężałym już serniczku ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalej tężejącym syropem brzoskwiniowym. Odstaw na około 4 godziny do całkowitego stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/brzoskwiniowo-jogurtowy-sernik-na-zimno |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze