Sernik cynamonowy
Korzenne nuty cynamonu to stały jesienno-zimowy gość w mojej kuchni 🍂❄️ Z czym najlepiej łączyć tę aromatyczną przyprawę? Orzechy i czekolada 🍫 wydają się być naturalnym wyborem 😊
Sernik cynamonowy to iście dekadencki deser bez pieczenia - twaróg z serkiem mascarpone i białą czekoladą przykrywa chrupiący spód z ciemnej czekolady i orzechów laskowych. Zobaczcie, jak łatwo i szybko go przygotować!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut, Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód orzechowo-czekoladowy
-
Krok 1
Orzechy posiekaj na drobne kawałki.
-
Krok 2
W misce zagnieć kruszonkę. Orzechy przesyp do miski i połącz z cukrem, mąką i miękkim masłem. Przełóż formy z wyposażenia piekarnika i piecz około 20 minut w 160°C.
-
Krok 3
Upieczoną i wystudzoną kruszonkę pokrusz na piasek. Odłóż kilka łyżek do udekorowania sernika.
-
Krok 4
Rozpuść czekoladę i wymieszaj z kruszonką.
-
Krok 5
Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonym papierem do pieczenia. Odłóż do lodówki na czas przygotowania musu.
Mus serowo - cynamonowy
-
Krok 6
Żelatynę namocz w wodzie, odstaw do napęcznienia. Śmietankę (A) podgrzej i rozpuść w niej masę żelatynową.
-
Krok 7
Gorącą śmietanką z żelatyną zalej czekoladę. W razie konieczności zblenduj.
-
Krok 8
Serek mascarpone zmiksuj z twarogiem i śmietanką. Połącz z czekoladą, dodając zimną część do ciepłej masy. Dodaj cynamon.
-
Krok 9
Pozostałą część śmietanki ubij i połącz delikatnie.
-
Krok 10
Wierzch posyp kruszonką wokół brzegów sernika. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-cynamonowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze