1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

pascha wielkanocna z migdałami polana sosem malinowym i posypana uprażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
pascha wielkanocna z migdałami polana sosem malinowym i posypana uprażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pascha wielkanocna na polskich świątecznych stołach zadomowiła się już na dobre. Ten przysmak pochodzi prawdopodobnie z Kresów Wschodnich. Kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w rodzinnym gronie, dlatego nie może zabraknąć u mnie tego przepisu. Polecam! 🐇🐣

Zobacz również nasze propozycje na tradycyjne ciasta wielkanocne🐇


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie paschy wielkanocnej:

  • Krok 1

    Twaróg dokładnie odciśnij z wody przez gazę lub ściereczkę, a następnie dwukrotnie zmiel.

  • Krok 2

    Żółtka utarzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem nadal miksując, dodaj śmietankę. Naczynie z utartą masą ustaw nad parą wodną i dalej ubijaj przez około 10 minut. Masa powinna w tym czasie trochę zgęstnieć.

  • Krok 3

    Teraz zdejmij naczynie znad pary i nadal miksując, dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie twaróg. Na koniec wmieszaj do masy posiekane migdały.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Wyłóż duże sito gazą (może być też lniana ściereczka), umieść je nad większą miską tak, aby nie dotykało jej dna i przełóż do niego masę serową. Wstaw do lodówki na 12 godzin (możesz przykryć całość folią spożywczą aby masa nie obsychała i nie pochłaniała zapachów z lodówki).

  • Krok 5

    Po tym czasie przełóż masę do formy, aby nadać jej kształt (możesz użyć formy lub miski o dowolnym kształcie, który chcesz uzyskać) i jeszcze na godzinę wstaw do lodówki.

  • Krok 6

    Gotową paschę wyłóż na talerz, odwracając formę do góry nogami i zdejmij z niej gazę. Polej ją sosem malinowym i udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pascha-wielkanocna

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej