Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna na polskich świątecznych stołach zadomowiła się już na dobre. Ten przysmak pochodzi prawdopodobnie z Kresów Wschodnich. Kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w rodzinnym gronie, dlatego nie może zabraknąć u mnie tego przepisu. Polecam! 🐇🐣
Zobacz również nasze propozycje na tradycyjne ciasta wielkanocne🐇
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie paschy wielkanocnej:
-
Krok 1
Twaróg dokładnie odciśnij z wody przez gazę lub ściereczkę, a następnie dwukrotnie zmiel.
-
Krok 2
Żółtka utarzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem nadal miksując, dodaj śmietankę. Naczynie z utartą masą ustaw nad parą wodną i dalej ubijaj przez około 10 minut. Masa powinna w tym czasie trochę zgęstnieć.
-
Krok 3
Teraz zdejmij naczynie znad pary i nadal miksując, dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie twaróg. Na koniec wmieszaj do masy posiekane migdały.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.
-
Krok 4
Wyłóż duże sito gazą (może być też lniana ściereczka), umieść je nad większą miską tak, aby nie dotykało jej dna i przełóż do niego masę serową. Wstaw do lodówki na 12 godzin (możesz przykryć całość folią spożywczą aby masa nie obsychała i nie pochłaniała zapachów z lodówki).
-
Krok 5
Po tym czasie przełóż masę do formy, aby nadać jej kształt (możesz użyć formy lub miski o dowolnym kształcie, który chcesz uzyskać) i jeszcze na godzinę wstaw do lodówki.
-
Krok 6
Gotową paschę wyłóż na talerz, odwracając formę do góry nogami i zdejmij z niej gazę. Polej ją sosem malinowym i udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/pascha-wielkanocna |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze