Truskawkowe ptasie mleczko
🍓 Truskawkowe ptasie mleczko 🍓 to przysmak z dzieciństwa chyba każdego z nas. :) Lekkość, puszystość i delikatny smak są sekretem tego ciasta. Odpowiada za to bita śmietana w proszku. Bez niej tak lekka konsystencja nie jest możliwa do uzyskania. Przepis na truskawkowe ptasie mleczko jest bardzo prosty - przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Proponuję połączenie truskawek i czekolady, ale możesz eksperymentować ze smakami i dowolnie zmieniać smak galaretki. :)
Czy wiesz... jak zrobić 5 deserów i ciast na upalne dni?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie truskawkowego ptasiego mleczka:
-
Krok 1
Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do lekkiego stężenia.
-
Krok 2
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka.
-
Krok 4
Wsyp zawartość torebek z bitą śmietaną i wymieszaj.
-
Krok 5
Ubij mikserem do uzyskania bardzo sztywnej masy.
-
Krok 6
Ciągle mieszając, wlej tężejącą galaretkę do ubitej śmietany (ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta).
-
Krok 7
Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce do stężenia.
-
Krok 8
Deser wyciągnij z formy i przełóż na talerz.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 9
Czekoladę połam i przełóż do miseczki postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 10
Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Górę ozdób świeżymi truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/ciasto-truskawkowe-ptasie-mleczko |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze