1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Ciasto żółty ser

Ciasto żółty ser

Ciasto-żółty-ser-z-myszkami-cukrowymi-przepis-wszystkiego-slodkiego
Ciasto-żółty-ser-z-myszkami-cukrowymi-przepis-wszystkiego-slodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek sera z kreskówki – ale to sprytna iluzja! W rzeczywistości to lekki, orzeźwiający deser na zimno z jogurtu naturalnego, pulpy mango i galaretki o smaku mango-marakuja. Ma intensywnie żółty kolor i mnóstwo charakterystycznych dziurek...🧀🧀🧀

A za te właśnie „serowe” otwory odpowiadają… ręcznie lepione myszki z masy cukrowej! Urocze, słodkie i z wyraźną słabością do mango – wpełzły na ciasto i zostawiły po sobie ślady 🐭

Efektowne, zabawne i pyszne –  ciasto żółty ser robi furorę na każdej imprezie, niezależnie od wieku gości🧀

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto żółty ser:

  • Krok 1

    Galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw do przestudzenia.

    Na blacie kuchennym galaretki.
  • Krok 2

    Do jogurtu dodaj pulpę i zmiksuj.

    W misie jogurt naturalny, a obok pulpa z mango oraz mikser ręczny.
  • Krok 3

    Dodawaj stopniowo przestudzoną galaretkę i dokładnie zmiksuj masę. 

    W jednej misce rozpuszczone galaretki, a w drugiej jogurt wymieszany z pulpą mango.
  • Krok 4

    Jeżeli używasz formy silikonowej do możesz masę przecedzić przez sitko i przelać bezpośrednio do formy.

    Jeżeli natomiast masz tradycyjną tortownicę (24 cm), to najpierw wyłóż spód formy papierem do pieczenia, a boki najlepiej folią rantową. Przecedż masę do miski i odstaw do lekkiego stężenia, a następnie przelej do tortownicy.

    Na blacie forma silikonowa, obok sitko i masa jogurtowa w misie.
  • Krok 5

    Odstaw do całkowitego stężenia.

    Masa na ciasto ser w formie silikonowej.
  • Krok 6

    Gdy deser całkowicie stężeje wydrąż w nim różnej wielkości dziurki za pomocą łyżki do melona oraz patyczka do szaszłyków.

    Gotowe ciasto ser.

Myszki z masy cukrowej:

  • Krok 7

    Do przygotowania myszek z masy cukrowej potrzebne Ci będą:

    1. masa cukrowa (szara i czarna)

    2. mata silikonowa

    3. wałek do masy cukrowej

    4. tylka cukiernicza

    5. wykałaczki

    6. narzędzia do modelowania masy (nożyk, płaska łopatka do wygładzania łączeń).

     

    Masa cukrowa i akcesoria do modelowania masy cukrowej.
  • Krok 8

    Ulep 3 szare kuleczki o średnicy około 2-3 cm, zwężąjąc je po jednej stronie. Nabij każdą z nich na wykałaczkę (tułów myszki).

    Tworzenie tułowia myszki.
  • Krok 9

    Ulep głowy (3 mniejsze kulki o średnicy 1-1,5 cm), delikatnie zwężając i spłaszczając je z jednej strony (to będzie miejsce na pyszczek i nosek).

    Kawałek masy cienko rozwałkuj i za pomocą tylki wytnij małe kółeczka na uszy.

    Wykrawanie poszczególnych elementów z masy cukrowej.
  • Krok 10

    Głowy myszek nabij na wystające z tułowia części wykałączki. Każde uszko delikatnie zagnij, tworząc coś na kształt kropelki. Uszka doczep po obu stronach głowy. Miejsce łączenia możesz delikatnie przesamrować wodą, żeby masa się skleiła.

    Narzędziem z płaską końcówką dociśnij uszka do głowy.

    Z cienkich wałeczków szarej masy ulep ogonki i doczep do myszek.

     

    Tworzenie myszek cukrowych.
  • Krok 11

    Z czarnej masy ulep niewielkie kuleczki (noski) i doczep na pyszczkach myszek. Jadalnym flamastrem w czarnym kolorze narysuj oczka.

    Myszki umieść na gotowym cieście ser.

    Gotowe myszki z masy cukrowej.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/ciasto-zolty-ser

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej