Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami
Sernik pieczony na parze z białą czekoladą, truskawkami i dodatkiem domowego musu truskawkowego. 🍓🍓 Jest aksamitny, delikatny, a w dodatku lekki i puszysty. Po prostu pyszny! Spód przygotowałam z herbatników i masła, a masę serową na bazie twarogu i białej czekolady. Trudno przejść obok tego sernika obojętnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do sernika:
-
Krok 1
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na „piasek”. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami. Przesyp na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa z białą czekoladą:
-
Krok 3
Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na rondelku z wrzącą wodą.
Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, aby miska nie stykała się z wodą, a palnik był ustawiony na najmniejszą moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).
-
Krok 4
Roztop czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony spód z ciasteczek.
-
Sernix Dr. Oetker
Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!
Pieczenie sernika na parze:
-
Krok 6
Na spód rozgrzanego piekarnika wstaw blaszkę z wyposażenia piekarnika i wypełnij ją wrzącą wodą. Poziom nad wodą wstaw sernik i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120˚C i piecz jeszcze przez 90 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki do schłodzenia.
Dekorowanie sernika z białą czekoladą:
-
Krok 8
W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce, przygotuj sos owocowy. Z połowy truskawek przygotuj mus, blendując je na gładką masę.
Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie. Kiedy zmiękkną, dokładnie je odciśnij. Podgrzej je w niewielkim rondelku lub w mikrofalówce i wmieszaj do owoców.
-
Krok 9
Przed podaniem wierzch sernika udekoruj pozostałymi truskawkami i polej owocowym sosem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/delikatny-sernik-z-biala-czekolada-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze