1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami

Delikatny sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Sernik z białą czekoladą i truskawkami na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Sernik pieczony na parze z białą czekoladą, truskawkami i dodatkiem domowego musu truskawkowego. 🍓🍓 Jest aksamitny, delikatny, a w dodatku lekki i puszysty. Po prostu pyszny! Spód przygotowałam z herbatników i masła, a masę serową na bazie twarogu i białej czekolady. Trudno przejść obok tego sernika obojętnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do sernika:

  • Krok 1

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze na „piasek”. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami. Przesyp na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

     

Masa serowa z białą czekoladą:

  • Krok 3

    Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na rondelku z wrzącą wodą.

    Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, aby miska nie stykała się z wodą, a palnik był ustawiony na najmniejszą moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć).

  • Krok 4

    Roztop czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw na czas przygotowania masy serowej.

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony spód z ciasteczek.

  • Sernix Dr. Oetker

    Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!

    Sernix Dr. Oetker

Pieczenie sernika na parze:

  • Krok 6

    Na spód rozgrzanego piekarnika wstaw blaszkę z wyposażenia piekarnika i wypełnij ją wrzącą wodą. Poziom nad wodą wstaw sernik i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120˚C i piecz jeszcze przez 90 minut.

  • Krok 7

    Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki do schłodzenia.

Dekorowanie sernika z białą czekoladą:

  • Krok 8

    W czasie kiedy sernik chłodzi się w lodówce, przygotuj sos owocowy. Z połowy truskawek przygotuj mus, blendując je na gładką masę.

    Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie. Kiedy zmiękkną, dokładnie je odciśnij. Podgrzej je w niewielkim rondelku lub w mikrofalówce i wmieszaj do owoców.

  • Krok 9

    Przed podaniem wierzch sernika udekoruj pozostałymi truskawkami i polej owocowym sosem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/delikatny-sernik-z-biala-czekolada-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej