Sernik na zimno z kiwi
🌿 Postanowiłam przygotować coś wiosennego i orzeźwiającego zarazem. :) Sernik na zimno z musem z kiwi 💚 sprawdzi się tu idealnie. Delikatna, pyszna masa serowa i dodatek kiwi tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smakową. Polecam! 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nabrał temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek (możesz także przesypać je do worka i pokruszyć wałkiem do ciasta). Wymieszaj je z roztopionym masłem.
-
Krok 3
Masę herbatnikową wyłóż na dno formy, wyrównaj łyżką i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
Masa serowa na sernik na zimno z kiwi:
-
Krok 4
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
-
Krok 5
Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob z niej ziarenka.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 6
Śmietankę przelej do garnuszka i zagotuj z laską wanilii. Zestaw z palnika, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii.
-
Krok 7
Twaróg przełóż do miski, dodaj ziarenka wanilii, cukier puder i śmietankę z żelatyną. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę serową przelej na schłodzony spód, wyrównaj i odstaw z powrotem do lodówki.
Mus z kiwi:
-
Krok 8
Kiwi umyj, obierz ze skórki, umieść w wysokim naczyniu i zblenduj.
-
Krok 9
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.
-
Krok 10
Mus z kiwi przelej do garnuszka i zagotuj (w ten sposób z kiwi znikną enzymy, które powodują, że żelatyna nie wiąże tych owoców). Następnie zestaw z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec przelej mus na zastygnięty sernik i odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-na-zimno-z-kiwi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze