1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka wegańska z kruszonką

Szarlotka wegańska z kruszonką

Jeden kawałek szarlotki wegańskiej na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Jeden kawałek szarlotki wegańskiej na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Najlepsza szarlotka? Z dużą ilością kruszonki 😻 A jeśli jest w wersji wegańskiej, dla mnie to już pełnia szczęścia!

Jesień sprzyja jabłkowym wypiekom🍎🍏 - owoce są teraz najbardziej smaczne i aromatyczne i idealnie nadają się na ciasto. Szarlotka wegańska z kruszonką w mojej wersji najlepiej smakuje z szarą renetą. Cynamon i odrobina kardamonu to obowiązkowe punkty programu - bez nich ciasto nie będzie smakować tak samo 😉

Coraz krótsze dni i chłodne poranki będą łatwiejsze do zniesienia, kiedy otuli Was zapach wegańskiej szarlotki z kruszonką - koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bakal oraz Bosch.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na wegańską szarlotkę:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach wymiarach 33x23 cm wyłóż papierem.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego przesyp mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło roślinne oraz napój sojowy.

    Na blacie robot kuchenny firmy Bosch. Obok cukier z wanilią Dr Oetker, proszek do pieczenia, łyżeczka z solą, schłodzona margaryna, napój sojowy i cukier w miseczce.
  • Krok 3

    Zagnieć do uzyskania kruszonki.

    Wegańskie ciasto kruche, zagniecione na kruszonkę.
  • Krok 4

    2/3 ciasta przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyklej nim spód. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut do zrumienienia spodu. Pozostałe ciasto wstaw do lodówki.

    Misa z kruchym wegańskim ciastem. Obok forma wyłożona ciastem.
  • Krok 5

    Upieczony spód pozostaw do przestudzenia.

    Upieczony spód ciasta na szarlotkę.

Nadzienie z jabłek:

  • Krok 6

    Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na kawałki. Przełóż do garnka i wymieszaj z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.

    Pokrojone jabłka w misce. Obok miseczki z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
  • Krok 7

    Podpraż jabłka przez około 10 minut, aż część z nich się rozpadnie. W zależności od tego jakich jabłek użyjesz możesz dodać odrobinę wody - jeżeli jabłka się przypalają i słabo rozpadają lub sok z cytryny - żeby były bardziej kwaśne.

    Uprażone jabłka w garnku.
  • Krok 8

    Jabłka przełóż na wcześniej podpieczony spód i wyrównaj.

    Podprażone jabłka przełożone na ciasto kruche.
  • Krok 9

    Wyciągnij pozostałą część ciasta z lodówki i rozkursz ją na jabłkach. Posyp płatkami migdałów.

    Szarlotka z kruszonką i płatkam migdałów przed pieczeniem.
  • Krok 10

    Ponownie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut do zrumienienia kruszonki.

    Upieczone szarotka wegańska z kruszonką i płatkami migdałów.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-weganska-z-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej