Szarlotka wegańska z kruszonką
Najlepsza szarlotka? Z dużą ilością kruszonki 😻 A jeśli jest w wersji wegańskiej, dla mnie to już pełnia szczęścia!
Jesień sprzyja jabłkowym wypiekom🍎🍏 - owoce są teraz najbardziej smaczne i aromatyczne i idealnie nadają się na ciasto. Szarlotka wegańska z kruszonką w mojej wersji najlepiej smakuje z szarą renetą. Cynamon i odrobina kardamonu to obowiązkowe punkty programu - bez nich ciasto nie będzie smakować tak samo 😉
Coraz krótsze dni i chłodne poranki będą łatwiejsze do zniesienia, kiedy otuli Was zapach wegańskiej szarlotki z kruszonką - koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bakal oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na wegańską szarlotkę:
-
Krok 1
Prostokątną formę o wymiarach wymiarach 33x23 cm wyłóż papierem.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego przesyp mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło roślinne oraz napój sojowy.
-
Krok 3
Zagnieć do uzyskania kruszonki.
-
Krok 4
2/3 ciasta przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyklej nim spód. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut do zrumienienia spodu. Pozostałe ciasto wstaw do lodówki.
-
Krok 5
Upieczony spód pozostaw do przestudzenia.
Nadzienie z jabłek:
-
Krok 6
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na kawałki. Przełóż do garnka i wymieszaj z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
-
Krok 7
Podpraż jabłka przez około 10 minut, aż część z nich się rozpadnie. W zależności od tego jakich jabłek użyjesz możesz dodać odrobinę wody - jeżeli jabłka się przypalają i słabo rozpadają lub sok z cytryny - żeby były bardziej kwaśne.
-
Krok 8
Jabłka przełóż na wcześniej podpieczony spód i wyrównaj.
-
Krok 9
Wyciągnij pozostałą część ciasta z lodówki i rozkursz ją na jabłkach. Posyp płatkami migdałów.
-
Krok 10
Ponownie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut do zrumienienia kruszonki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-weganska-z-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze