1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Kawałek tortu jabłkowego na talerzyku
Kawałek tortu jabłkowego na talerzyku
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort jabłkowy w nowej odsłonie, z dodatkiem rodzynek moczonych w alkoholu, aromatycznego cynamonuprażonych migdałów. A to wszystko otulone aksamitnym, waniliowym budyniem. Jak to dobrze, że jabłka to jedne z tych owoców, którymi możemy cieszyć się przez cały rok! Zapraszam po przepis🍎🍏


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na tort jabłkowy:

  • Krok 1

    Rozpocznij od namoczenia rodzynek w brandy. Nagrzej piekarnik do 190°C.

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, masło i jajko włóż do miski i dokładnie zagnieć.

  • Krok 3

    Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto będzie już schłodzone, przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno tortownicy, a następnie wstaw ją do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15-20 minut.

  • Może się przydać

    Torty, serniki, szarlotki i inne pyszne ciasta przygotujesz w wysokiej jakości tortownicach dostępnych w naszym sklepie. Warto zaopatrzyć się w formy o różnych średnicach i wyczarować wspaniałe wypieki!

    Może się przydać
  • Krok 5

    Wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Kiedy spód będzie już wystudzony, rozwałkuj mniejszą część ciasta i uformuj z niej brzegi o wysokości około 4 cm. Wyklej nimi wewnętrzną ściankę tortownicy, doklejając je do upieczonego spodu.

Przygotowanie nadzienia:

  • Krok 7

    Jabłka dokładnie umyj, obierz i z każdego jabłka odkrój około 1/3 od strony ogonka, po czym wydrąż gniazda nasienne.

  • Krok 8

    Poukładaj jabłka na cieście i w środek każdego z nich włóż nasączone rodzynki. Wolne miejsca uzupełnij kawałkami jabłek, które pozostały, a następnie posyp wszystko cynamonem.

  • Krok 9

    Połowę śmietanki wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Drugą część śmietanki przelej do miski, wsyp 1,5 opakowania budyniu i cukier, po czym dokładnie wymieszaj. Do zagotowanej śmietanki dodaj rozrobiony budyń. Cały czas mieszając, ponownie zagotuj i od razu wylej na jabłka.

  • Krok 10

    Masę budyniową dokładnie rozprowadź za pomocą łyżki, aby wypełniła wolne przestrzenie pomiędzy jabłkami. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

  • Krok 11

    Tort wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 190°C.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/tort-jablkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej