Tort jabłkowy
Tort jabłkowy w nowej odsłonie, z dodatkiem rodzynek moczonych w alkoholu, aromatycznego cynamonu i prażonych migdałów. A to wszystko otulone aksamitnym, waniliowym budyniem. Jak to dobrze, że jabłka to jedne z tych owoców, którymi możemy cieszyć się przez cały rok! Zapraszam po przepis🍎🍏
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na tort jabłkowy:
-
Krok 1
Rozpocznij od namoczenia rodzynek w brandy. Nagrzej piekarnik do 190°C.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, masło i jajko włóż do miski i dokładnie zagnieć.
-
Krok 3
Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
-
Krok 4
Kiedy ciasto będzie już schłodzone, przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno tortownicy, a następnie wstaw ją do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15-20 minut.
-
Może się przydać
Torty, serniki, szarlotki i inne pyszne ciasta przygotujesz w wysokiej jakości tortownicach dostępnych w naszym sklepie. Warto zaopatrzyć się w formy o różnych średnicach i wyczarować wspaniałe wypieki!
-
Krok 5
Wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Kiedy spód będzie już wystudzony, rozwałkuj mniejszą część ciasta i uformuj z niej brzegi o wysokości około 4 cm. Wyklej nimi wewnętrzną ściankę tortownicy, doklejając je do upieczonego spodu.
Przygotowanie nadzienia:
-
Krok 7
Jabłka dokładnie umyj, obierz i z każdego jabłka odkrój około 1/3 od strony ogonka, po czym wydrąż gniazda nasienne.
-
Krok 8
Poukładaj jabłka na cieście i w środek każdego z nich włóż nasączone rodzynki. Wolne miejsca uzupełnij kawałkami jabłek, które pozostały, a następnie posyp wszystko cynamonem.
-
Krok 9
Połowę śmietanki wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Drugą część śmietanki przelej do miski, wsyp 1,5 opakowania budyniu i cukier, po czym dokładnie wymieszaj. Do zagotowanej śmietanki dodaj rozrobiony budyń. Cały czas mieszając, ponownie zagotuj i od razu wylej na jabłka.
-
Krok 10
Masę budyniową dokładnie rozprowadź za pomocą łyżki, aby wypełniła wolne przestrzenie pomiędzy jabłkami. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
-
Krok 11
Tort wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 190°C.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/tort-jablkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze