1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

kawałek migdałowej szarlotki na kruchym cieście z dodatkiem prażonych mielonych migdałów - wszystkiego słodkiego
kawałek migdałowej szarlotki na kruchym cieście z dodatkiem prażonych mielonych migdałów - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.5/5 2 oceny

Migdałowa szarlotka - pyszna, aromatyczna, z polskich jabłek. 🍎 Ciasto jest bardzo delikatne i idealnie kruche. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie pasuje do jabłek, ale możesz użyć również innych ulubionych orzechów. Ciasto proste, ale uwielbiane przez wszystkich! Wypróbujcie i cieszcie się pysznym podwieczorkiem!❤️

🍏 Zobacz też nasze wskazówki, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki migdałowej:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

    mąka, mielone prażone migdały i proszek do pieczenia w misce, cukier puder i żółtka w osobnych miseczkach, masło pokrojone w kostkę oraz opakowanie cukru z wanilią od dr. oetkera

Nadzienie

  • Krok 2

    Pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny. W szerokim garnku rozpuść masło z cukrem i z cynamonem. Na to wrzuć jabłka i praż, aż część jabłek nieco się rozpadnie, a cześć zmięknie, ale pozostanie w kawałkach. 

    jabłka z cynamonem prażone na maśle z cukrem
  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do jabłek pod koniec prażenia. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 1-2 minuty. Przełóż do innego naczynia i odstaw do wystudzenia.

Pieczenie szarlotki migdałowej

  • Krok 4

    Prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Połowę ciasta wyłóż równomiernie i dociśnij na dnie formy, aby powstał spód. Nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 15 minut.

    migdałowe ciasto kruche uformowane w kulę w misce
  • Krok 5

    Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spód wysyp bułkę tartą, wyłóż wystudzone jabłka, a następnie zetrzyj na wierzch pozostałą część ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystudź. Wystudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

    prażone jabłka na podpieczonym kruchym migdałowym spodzie
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/migdalowa-szarlotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej