Szarlotka bez pieczenia
Jesień zbliża się tym razem małymi, nieśmiałymi krokami. Chociaż pogoda nadal iście letnia, zapach jesiennych jabłek zaczyna przyjemnie drażnić nasze nosy🥰 W takich okolicznościach szarlotka bez pieczenia wydaje się być idealnym, słodkim kompromisem!
Jak przygotować szarlotkę bez pieczenia? Sprawdź mój szybki przepis krok po kroku👩🍳Herbatniki w ekspresowy sposób zamienią się w spód szarlotki, a w samym sercu tego pysznego ciasta odnajdziecie delikatny, waniliowy budyń i jabłka zatopione w galaretce. Jeszcze tylko korona z bitej śmietany, prażone płatki migdałów... koniecznie przygotuj pyszną szarlotkę bez pieczenia!🍎🍏
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Szarlotka bez pieczenia
-
Krok 1
Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników.
-
Krok 2
Jabłka pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem z wanilią, dodaj wodę i podgotuj przez kilka minut, aż jabłka zmiękną.
-
Krok 3
Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Galaretkę rozpuść we wrzątku. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 5
Jabłka połącz z galaretką i przelej na herbatniki, odstaw do lodówki.
Warstwa z budyniem
-
Krok 6
Z porcji mleka odlej trochę do wymiesznia proszku budyniowego. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Kiedy mleko się zagotuje przelej wymieszane budynie i gotuj przez kilka minut cały czas mieszając.
-
Krok 7
Budyń przelej na warstwę jabłkową.
-
Krok 8
Wyłóż warstwę herbatników.
Krem śmietankowy
-
Krok 9
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno i wyłóż na ciasto.
-
Krok 10
Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Odstaw do całkowitego wystudzenia, przed podaniem posyp.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/szarlotka-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze