1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?

Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?

Zaktualizowano:

Przepisy na szarlotkę trudno jest zliczyć - kilka prostych składników, a można z nich wyczarować najróżniejsze pyszności! Sekretem wszystkich udanych ciast z jabłkami jest dobór odpowiednich owoców. Takich, które zachowają idealną konsystencję i już w piekarniku będą kusić nas swoim zapachem wypełniającym całą kuchnię.

Jesień coraz śmielej wkracza do naszych kuchni, dlatego na osłodę odchodzącego lata przygotuj ulubione ciasto pełne najsmaczniejszych jabłek🍎🍏


Nie każdy gatunek sprawdzi się jako podstawowy składnik szarlotki. Wybierając jabłka do pieczonych ciast zwróć uwagę, aby były dość twarde i kwaskowate.  Idealnie komponują się ze słodkim ciastem a ich smak uwydatnia się po upieczeniu. Zbyt soczyste jabłka za bardzo rozmiękną i w efekcie ciasto będzie zbyt mokre. 

Jabłka deserowe zazwyczaj nie nadają się do pieczenia, dobrze smakują na surowo, lecz po upieczeniu ich aromat słabnie, często też nie miękną dostatecznie tylko się wysuszają i gotowa szarlotka się rozpada.

Zobacz najbardziej popularne gatunki jabłek, które świetnie sprawdzą się do szarlotki i innych ciast z jabłkami.

 

  • Szara Reneta

    W sklepie znajdziesz ją także pod nazwą "jabłko kulinarne". Choć niepozorna i swoim wyglądem raczej nie kusi nas ze sklepowych półek, to odmiana niezwykle aromatyczna i właśnie po nią najchętniej sięgamy przygotowując szarlotkę. Ma delikatnie winno-kwaśny smak, a skórka pokryta jest lekko szarym nalotem.

  • Antonówka

    Ta bardzo stara odmiana jabłek to także bardzo częsty wybór przy pieczeniu ciasta. Te kruche jabłka są lekko kwaskowate i odpowiednio soczyste. Owoce mają nieregularny kształt o zielonkawo-zółtej barwie. 

  • Papierówka

    To chyba najczęściej spotykana odmiana jabłek w ogródkach działkowych z bardzo delikatnymi owocami. Te niezwykle aromatyczne jabłka mają lekko kwaskowaty smak, a cienka zielona skórka skrywa soczysty miąższ. 

  • Ligol

    Jabłka o idealnym balansie kwaskowatości i słodyczy. Są dość twarde i soczyste, mają delikatnie korzenny aromat. Skórka jabłek pokryta jest czerwonym rumieniem. 


Jak przygotować jabłka do pieczenia?

W zależności od przepisu, jabłka do szarlotki czy innego ciasta możesz przygotować na kilka sposobów. Na pewno warto je wcześniej uprażyć (i tak zakłada też większość receptur) - pozwala to na wydobycie jeszcze bardziej intensywnego smaku i aromatu owoców, a także zapewnia idealną konsystencję.

Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych okach, pokroić w mniejszą lub większa kostkę lub pokroić w plastry. Aby zachowały swój kolor i nie ciemniały, skrop je zaraz po obraniu i pokrojeniu sokiem z cytryny. 

 

  • Przyprawy do jabłek

    Jabłka najczęsciej idą w parze w aromatycznymi przyprawami: cynamon, wanilia, kardamon czy odrobina gałki muszkatołowej wydobywają z owoców to, co najlepsze i idealnie dopełniają smak całego ciasta. Możesz użyć swoich ulubionych przypraw lub wykorzystać gotową już mieszankę  dostępną w sklepach.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/ktora-odmiana-jablek-jest-najlepsza-do-pieczenia

Komentarze


  1. Ciastka francuskie z jabłkami posypane płatkami migdałów na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:05
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciastka francuskie z jabłkami

    Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to szybki przepis na pyszny deser!🥧 Wystarczy gotowe ciasto francuskie, kilka jabłek i chwila cierpliwości🍏

  2. Jeden kawałek szarlotki wegańskiej na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka wegańska z kruszonką
  3. kawałek szarlotki na talerzyku, polewany sosem waniliowym Dr.Oetkera - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z sosem waniliowym
  4. roślinna szarlotka z budyniem posypana cukrem pudrem na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska szarlotka z budyniem
  5. Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jabłka pod kruszonką
  6. Jabłka w czerwonym karmelu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłka w czerwonym karmelu
  7. Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Trudny
    Jabłka w czarnym karmelu
  8. Szarlotka w kształcie serca z białą czekoladą i orzechami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka sypana w kształcie serca
  9. Jabłecznik na biszkopcie cynamonowym udekorowany bitą śmietaną i oprószony cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłecznik z bitą śmietaną
  10. szarlotka z gruszkami na kakaowym ciscie na telerzyku z widelczykiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście
  11. bezglutenowa szarlotka migdałowa z bezą posypaną płatkami migdałowymi, położona na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka migdałowa z bezą
  12. kawałek migdałowej szarlotki na kruchym cieście z dodatkiem prażonych mielonych migdałów - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Migdałowa szarlotka
  13. szarlotka na kruchym spodzie z jabłkami prażonymi z cynamonem i brzoskwiniami oraz z bezą i kruszonką na wierzchu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka z brzoskwiniami i bezą
  14. kawałek strudla z jabłkami i sosem waniliowym na talerzyku z widelcem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Strudel z jabłkami i sosem waniliowym
  15. szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście i z bitą śmietaną, posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka z dużą ilością jabłek
  16. alpejska szarlotka na biszkopcie z warstwą jabłek z cynamonem i galaretką cytrynową oraz warstwą z kremem śmietankowym z białą czekoladą, posypane cynamonem  - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Alpejska szarlotka
  17. Szarlotka z kruszonką posypana cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z kruszonką – prosty przepis
  18. kawałek szybkiego placka z jabłkami posypanego cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybki placek z jabłkami
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej