Ry偶 zapiekany z jab艂kami



Pyszny zapiekany ry偶 z jab艂kami to wspomnienie dzieci艅stwa! Spróbuj prostego, ale i niesamowicie pysznego po艂膮czenia ry偶u, jab艂ek, mas艂a i migda艂ów 馃槏 Dodatek cynamonu pokre艣li smak jab艂ek, a cukier z wanilli膮 nada ry偶owi delikatnego, waniliowego smaku. Ten prosty przepis na ry偶 z jab艂kami na pewno zago艣ci w Twojej kuchni na d艂u偶ej i zaczaruje niejeden jesienny wieczór!
Przygotowa艂am dla Ciebie równie偶 wega艅sk膮 wersj臋 tego przysmaku - ry偶 zapiekany z jab艂kami (bez mleka) 馃崥
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ry偶u zapiekanego z jab艂kami:
-
Krok 1
Form臋 ceramiczn膮 (lub naczynie 偶aroodporne) wysmaruj mas艂em.
-
Krok 2
Do garnka prze艂ó偶: mleko, ry偶, cukier, cukier z wanili膮 i sól. Gotuj na 艣rednim ogniu przez oko艂o 20 minut do ugotowania ry偶u.
-
Krok 3
Podczas gotowania ry偶u obierz i pokrój jab艂ka na cz膮stki.
-
Krok 4
Do ugotowanego ry偶u dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj.
-
Krok 5
Jab艂ka prze艂ó偶 do garnka. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
-
Krok 6
Podpra偶aj przez oko艂o 5 minut, a偶 jab艂ka delikatnie zmi臋kn膮.
-
Krok 7
Piekarnik nagrzej do 180°C. Do formy wysmarowanej mas艂em, prze艂ó偶 po艂ow臋 ry偶u i dobrze wyrównaj.
-
Krok 8
Nast臋pnie prze艂ó偶 podpra偶one wcze艣niej jab艂ka.
-
Krok 9
Przykryj kolejn膮 warstw膮 ry偶u.
-
Krok 10
Na wierzchu roz艂ó偶 p艂atki zimnego mas艂a i p艂atki migda艂ów. Piecz przez oko艂o 50 minut.
-
Krok 11
Gotowy ry偶 z jab艂kami podawaj na ciep艂o.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/ryz-zapiekany-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze