1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Ry偶 zapiekany z jab艂kami

Ry偶 zapiekany z jab艂kami

Ry偶 zapiekany z jab艂kami i migda艂ami w bia艂ej formie ceramicznej i na talerzyku- Wszystkiego S艂odkiego
Ry偶 zapiekany z jab艂kami i migda艂ami w bia艂ej formie ceramicznej i na talerzyku- Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 10 ocen

Pyszny zapiekany ry偶 z jab艂kami to wspomnienie dzieci艅stwa! Spróbuj prostego, ale i niesamowicie pysznego po艂膮czenia ry偶u, jab艂ek, mas艂a i migda艂ów 馃槏 Dodatek cynamonu pokre艣li smak jab艂ek, a cukier z wanilli膮 nada ry偶owi delikatnego, waniliowego smaku. Ten prosty przepis na ry偶 z jab艂kami na pewno zago艣ci w Twojej kuchni na d艂u偶ej i zaczaruje niejeden jesienny wieczór! 

Przygotowa艂am dla Ciebie równie偶 wega艅sk膮 wersj臋 tego przysmaku - ry偶 zapiekany z jab艂kami (bez mleka) 馃崥


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ry偶u zapiekanego z jab艂kami:

  • Krok 1

    Form臋 ceramiczn膮 (lub naczynie 偶aroodporne) wysmaruj mas艂em.

    Forma ceramiczna wysmarowana mas艂em.
  • Krok 2

    Do garnka prze艂ó偶: mleko, ry偶, cukier, cukier z wanili膮 i sól. Gotuj na 艣rednim ogniu przez oko艂o 20 minut do ugotowania ry偶u.

    W garnku mleko, obok cukier z wanili膮 Dr. Oetkera i cukier w miseczce.
  • Krok 3

    Podczas gotowania ry偶u obierz i pokrój jab艂ka na cz膮stki.

    Gotuj膮cy si臋 ry偶 w garnku. Obok obieranie jab艂ek na drewnianej desce. W szklanej misie cz膮stki jab艂ek.
  • Krok 4

    Do ugotowanego ry偶u dodaj mas艂o i dobrze wymieszaj. 

    Ugotowany ry偶 z dodan膮 艂y偶k膮 mas艂a.
  • Krok 5

    Jab艂ka prze艂ó偶 do garnka. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

    Pokrojone jab艂ka z cynamonem w garnku. Obok cukier w miseczce i sok z cytryny.
  • Krok 6

    Podpra偶aj przez oko艂o 5 minut, a偶 jab艂ka delikatnie zmi臋kn膮.

    Podpra偶one w garnku jab艂ka.
  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Do formy wysmarowanej mas艂em, prze艂ó偶 po艂ow臋 ry偶u i dobrze wyrównaj.

    Forma wy艂o偶ona ugotowanym ry偶em. Obok jab艂ka w garnku.
  • Krok 8

    Nast臋pnie prze艂ó偶 podpra偶one wcze艣niej jab艂ka.

    W formie podpra偶one wcze艣niej jab艂ka. Obok w garnku ugotowany ry偶.
  • Krok 9

    Przykryj kolejn膮 warstw膮 ry偶u.

    Jab艂ka przykryte warstw膮 ry偶u.
  • Krok 10

    Na wierzchu roz艂ó偶 p艂atki zimnego mas艂a i p艂atki migda艂ów. Piecz przez oko艂o 50 minut.

    Na wierzchu ry偶u u艂o偶one p艂atki mas艂a i migda艂y.
  • Krok 11

    Gotowy ry偶 z jab艂kami podawaj na ciep艂o.

    Upieczony ry偶 z jab艂kami, posypany p艂atki migda艂贸w.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/ryz-zapiekany-z-jablkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej