Ryż zapiekany z jabłkami
Pyszny zapiekany ryż z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa! Spróbuj prostego, ale i niesamowicie pysznego połączenia ryżu, jabłek, masła i migdałów 😍 Dodatek cynamonu pokreśli smak jabłek, a cukier z wanillią nada ryżowi delikatnego, waniliowego smaku. Ten prosty przepis na ryż z jabłkami na pewno zagości w Twojej kuchni na dłużej i zaczaruje niejeden jesienny wieczór!
Przygotowałam dla Ciebie również wegańską wersję tego przysmaku - ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka) 🍚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ryżu zapiekanego z jabłkami:
-
Krok 1
Formę ceramiczną (lub naczynie żaroodporne) wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Do garnka przełóż: mleko, ryż, cukier, cukier z wanilią i sól. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut do ugotowania ryżu.
-
Krok 3
Podczas gotowania ryżu obierz i pokrój jabłka na cząstki.
-
Krok 4
Do ugotowanego ryżu dodaj masło i dobrze wymieszaj.
-
Krok 5
Jabłka przełóż do garnka. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
-
Krok 6
Podprażaj przez około 5 minut, aż jabłka delikatnie zmiękną.
-
Krok 7
Piekarnik nagrzej do 180°C. Do formy wysmarowanej masłem, przełóż połowę ryżu i dobrze wyrównaj.
-
Krok 8
Następnie przełóż podprażone wcześniej jabłka.
-
Krok 9
Przykryj kolejną warstwą ryżu.
-
Krok 10
Na wierzchu rozłóż płatki zimnego masła i płatki migdałów. Piecz przez około 50 minut.
-
Krok 11
Gotowy ryż z jabłkami podawaj na ciepło.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/ryz-zapiekany-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze