Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to jeden z deserowych klasyków. Ten przepis to uniwersalna propozycja na klasyczne, sprawdzone ciasto czekoladowe. Kusi słodkim smakiem, delikatną, lekko wilgotną konsystencją, zaś jego przygotowanie nie powinno sprawiać problemów! 😊 Dobrze komponuje się z wieloma składnikami, bakaliami, konfiturami i kremami. Aby mieć pewność, że będzie idealne, postaw przede wszystkim na JAKOŚĆ!
Za co jeszcze kochamy ciasto czekoladowe? Za różnorodność form przygotowania! Możesz upiec je w blaszce, tortownicy, z polewą czekoladową lub… jako urodzinowy tort! Taka wersja jest zdecydowanie najbardziej wystawna!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Rozpuść masło z wodą. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 4
Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
-
Krok 5
Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszaj.
-
Krok 6
Suche składniki dodaj do mokrych i zmiksuj do połączenia.
-
Krok 7
Przygotowane ciasto przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 8
Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.
-
Może się przydać
Modny i praktyczny dodatek do Twojej kuchni - rękawica kuchenna w stylu Retro!
Krem czekoladowy do ciasta:
-
Krok 9
Serek mascarpone przełóż do misy miksera, przelej schłodzoną śmietankę oraz przesiany cukier puder z kakao.
-
Krok 10
Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Krok 11
Krem przełóż na ciasto. Przed podaniem posyp posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-czekoladowe-z-kremem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze