Masa marcepanowa - prosty przepis
Masa marcepanowa przydaje się w kuchni nie tylko od święta. Możesz ozdobić nią tort, maślane ciasteczka lub wykorzystać jako bazę do przygotowania domowych pralinek.🍬🍬🍬
Jeśli pragniesz, aby Twoje wypieki były jeszcze bardziej naturalne i domowe, spróbuj własnoręcznie przyrządzić marcepan. Jest o niebo smaczniejszy i bardziej jakościowy niż ten, który znajdziemy na sklepowych półkach. Sprawdź jak łatwo go przygotujesz!
Czego potrzebujesz? Samych prostych składników! 👍
Gotowa masa marcepanowa jest bardzo plastyczna, a w dodatku możesz przechowywać ją w lodówce nawet przez 4 tygodnie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie masy marcepanowej
-
Krok 1
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na około 20-30 minut aby skórka zaczęła od nich odstawać..
-
Krok 2
Zdejmij skórki z migdałów i osusz na ręczniku papierowym.
-
Krok 3
Następnie zmiel migdały dokładnie w malakserze, aż masa zacznie się kleić.
-
Krok 4
Do zmielonych migdałów dodaj cukier puder, ekstrakt migdałowy i waniliowy oraz likier amaretto. Zagnieć dokładnie całość.
-
Natalia poleca
Naturalne ekstrakty idealne do ciast, deserów, sosów, napojów czy mas.
-
Krok 5
Gotową masę marcepanową zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki aby nabrała pełnego aromatu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-szybkie-i-proste/masa-marcepanowa-prosty-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze