Lekki tort z czerwoną porzeczką
Lekki tort z czerwoną porzeczką to idealny przepis na wszelkie letnie okazje, czy po prostu na weekend. Delikatny śmietankowy krem i wspaniałe, lekko kwaskowate czerwone porzeczki. Prosty w wykonaniu, pieknie wyglada i świetnie smakuje. Polecam! ❤️
Przeczytaj również nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na tort z czerwoną porzeczką:
-
Krok 1
Formę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Obie mąki przesiej. Białka ubij na sztywno. W trakcie ubijania dodaj sok z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem wanilinowym.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i w dwóch turach dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 4
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.
-
Krok 5
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika. Mocno trzymając formę, uderz spodem o blat (zabezpieczony np. ściereczką), aby biszkopt nie opadł. Odstaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 6
Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym i Śmietan-fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone i ubij na sztywny krem.
Przełożenie tortu z czerwoną porzeczką:
-
Krok 7
Wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
-
Krok 8
Pierwszy blat ułóż na paterze i delikatnie nasącz ponczem, wyłóż warstwę kremu (około 1/3), a na to warstwę frużeliny porzeczkowej.
Drugi blat posmaruj z jednej strony cieniutko kremem i połóż na frużelinę posmarowaną stroną do dołu (do frużeliny). Następnie delikatnie nasącz ten blat ponczem. Dalej postępuj, jak w przypadku pierwszego blatu biszkoptowego (tj. posmaruj kremem i połóż frużelinę).
-
Natalia poleca
Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to świetny gadżet, który usprawnia dekorowanie tortów, obkładanie ich kremem i wygładzanie powierzchni. Może również służyć jako patera do serwowania wypieków!
-
Krok 9
Przykryj trzecim blatem posmarowanym od spodu cieniutką warstwą kremu. Pozostałości kremu zużyj na posmarowanie wierzchu i boków tortu. Wstaw do lodówki.
-
Krok 10
W tym czasie ubij 350 ml śmietany z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną pokryj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 11
Przed podaniem udekoruj czerwoną porzeczką i zielonymi perełkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/lekki-tort-z-czerwona-porzeczka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze