1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Lekki tort komunijny z malinami

Lekki tort komunijny z malinami

lekki tort komunijny ombre z malinami udekorowany bezami, świeżymi oraz liofilizowanymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki
lekki tort komunijny ombre z malinami udekorowany bezami, świeżymi oraz liofilizowanymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 10 ocen

Lekki tort komunijny z malinami to przepis na tort ombre, który sprawdzi się na każdą wyjątkową okazję. Puszysty biszkopt, delikatny krem, malinowa konfitura i świeże maliny - klasyka wyjątkowa sama w sobie. Polecam! ❤️🎂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na tort komunijny z malinami:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na wysokich obrotach przez 10 minut.

    jajka ubite z cukrem na puszystą masę w misce, obok miseczka z mąką
  • Krok 2

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i delikatnie wmieszaj do ubitych z cukrem jajek. Masę przełóż do tortownicy.

    masa na biszkopt wylana do tortownicy po wymieszaniu z mąkami
  • Krok 3

    Biszkopt piecz przez ok. 30 - 35 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź na kratce, obróć i wyciągnij z formy, a następnie przekrój na 3 części.

    upieczony biszkopt wyjęty z formy
  • Krok 4

    Na dwóch częściach biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową.

    dwa blaty biszkoptu na szklanych talerzach, jeden z nich posmarowany konfiturą malinową, obok miseczka z konfiturą malinową i łyżeczką

Krem śmietankowy:

  • Krok 5

    Serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach, aż do ubicia na sztywno. Krem podziel na 3 części (pierwszą największą część z białą masą przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostały krem podziel na 2 części). Do jednej dodaj kilka kropel czerwonego barwnika tak, aby uzyskać jasnoróżowy kolor. Do drugiej części dodaj więcej barwnika tak, żeby krem nabrał mocno różowego koloru. Oba kremy przełóż do worków cukierniczych.

  • Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker

    Czerwony barwnik spożywczy w żelu od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz go z barwioną masą!

    Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker
  • Krok 6

    Tort przełóż białym kremem rozprowadzając również cienką warstwę na samej górze.

    trzy blaty biszkoptu przełożone konfiturą malinową i białą częścią kremu śmietankowego z cienką warstwą tego kremu również na wierzchu tortu
  • Krok 7

    Zaczynając od dołu pokryj połowę wysokości tortu ciemnoróżową masą, a następnie drugą połowę jasnoróżowym kremem. Krem delikatnie wyrównaj za pomocą szpatułki. Tort włóżt do lodówki na kilka godzin.

    jasnoróżowy i ciemnoróżowy krem śmietankowy rozprowadzone na bokach i wierzchu tortu tworzące wzór obmre
  • Krok 8

    Schłodzony tort przenieś na paterę i udekoruj liofilizowanymi malinami, bezami, świeżymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki.

    lekki tort komunijny ombre z malinami udekorowany bezami, świeżymi oraz liofilizowanymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/lekki-tort-komunijny-z-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej