Tort Psi Patrol
"Patrol nasz radę da" - brzmią słowa piosenki z tej kultowej kreskówki! I Ty też dasz radę przygotować samodzielnie tort Psi Patrol z naszą niewielką pomocą! Idealny pomysł na urodzinowe przyjęcie dla każdego fana Chase'a i jego psich przyjaciół 🐶
Delikatny, waniliowy biszkopt przełożony truskawkowym kremem🍓 to sprawdzona klasyka wśród małoletnich solenizantów. Krem jest gładki, więc tym razem nikt nie będzie wyjmować z ciasta większych kawałków owoców. Rodzice wiedzą, o czym mówię!😉
Figurka Chase'a pokazana jest krok po kroku - korzystając z dobrej jakości masy cukrowej komfort pracy z nią jest naprawdę nieporównywalny💪
Przygotuj tort Psi Patrol i spraw, aby urodziny Twojego dziecka były niezapomnianym wydarzeniem!🥳
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wilgotny biszkopt do tortu:
-
Krok 1
Przygotuj boszkopt o średnicy 20 cm, korzystając z przepisu TUTAJ. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroj na 3 blaty.
Krem truskawkowy do przełożenia tortu:
-
Krok 2
Truskawki zblenduj na gładką masę.
-
Krok 3
Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Rozpuść w mikrofali.
-
Krok 4
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszaj. Żelatynę połącz z resztą truskawek.
-
Krok 5
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Do ubitej masy dodaj lekko już tężejące truskawki. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
Krem maślany do tynkowania tortu:
-
Krok 6
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z mleczkiem skondesowanym na wysokich obrotach miksera, około 1-15 minut, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 7
Wykałaczką dodaj niewielką ilość niebieskiego barwnika i ponownie zmiksuj. Zmniejsz obroty na najmniejsze i ubijaj około 5 minut, aby odpowietrzyć tynk.
-
Krok 8
Na pierwszym blacie biszkoptu wyciśnij tzw. tamę z kremu maślanego. Do środka wyłóż połowę kremu truskawkowego, przykryj drugim blatem. Ponownie zrób okrąg z kremu maślanego, wyłóż masę truskawkową i przykryj biszkoptem.
-
Krok 9
Całość odstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Krok 4
-
Krok 10
Schłodzony tort otynkuj kremem maślanym. Wyrównaj boki tortu szpatułą, obracając obrotowym talerzem, na którym stoi tort.
Śmietankę zagotuj i odstaw z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na minutę i dokładnie wymieszaj. Lekko schłodzoną czekoladę wylewaj łyżeczką na zimny tort, tworząc tzw. drip, czyli spływające sopelki.
Drip i wierzch tortu delikatnie posyp cukrowymi dekoracjami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Talerz obrotowy (patera) Wilton powinien zagościć w kuchni każdego dekoratora ciast! Z tą obrotową paterą z łatwością udekorujesz tort czy wygładzisz jego powierzchnię.
Figurka Psi Patrol Chase:
-
Krok 11
Przygotuj białą masę cukrową, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków oraz barwniki.
Potrzebny będzie barwnik niebieski, czarny, czerwony, żółty, brązowy i kość słoniowa.
-
Krok 12
Zacznij od tułowia pieska. Część masy ugnieć, aż stanie się miękka i plastyczna, dodaj barwnik niebieski i odrobinę brązowego i ponownie zagnieć, aż kolory się połączą i masa będzie jednolita.
Uformuj stożek, wbij w niego wykałaczkę tak, aby część patyczka wystawała - nabijesz na nią głowę pieska.
-
Krok 13
Z masy zabarwionej na beżowy kolor uformuj kulę. Narzędziem z kulką wydrąż kształt oczu. W dolnej części głowy uformuj pyszczek, zrób miejsce na nos. Cienki pasek z brązowej masy przyklej między oczami i skalpelem poszarp jego boki.
-
Krok 14
Z brązowej masy ulep 4 kuleczki tej samej wielkości, rozwałkuj każdą z nich, zostawiając jeden koniec w formie kulki. Skalpelem ponacinaj wierzch każdej kulki, tworząc psie łapy.
-
Krok 15
Tępą częścią skalpela uformuj buzię psa - w środek włóż spłaszczoną czerwoną kulkę - to język naszego pieska. Z czarnej masy uformuj nosek i przyklej w przygotowaną wcześniej dziurkę.
W miejsce oczu wklej najpierw białe kulki - kulistym narzędziem rozgnieć je delikatnie, aż będą płaskie. Powtóz czynność kolejno z brązową i czarną masą, tworząc oczka. Maleńkie białe kuleczki umieść na samym końcu w oczach. Czarnym mazakiem jadalnym narysuj kontur oczu. Z brązowej masy ulep cienkie wałeczki i doklej w miejsce brwi.
Po obu bokach noska wykałaczką ponakłuwaj niewielkie dziurki.
-
Krok 16
Przygotowane wcześniej łapki doklej do tułowia - tyle łapy bo pokach pieska, a przednie na brzuchu. Z cienkiego wałeczka doklej z tyłu ogon.
Głowę nałóż na tułów, nadziewając ją na wykałaczkę.
-
Krok 17
Niewielki kawałek czarnej masy cienko rozwałkuj i przyklej na głowę pieska. Na czarną masę naklej daszek czapki w kolorze niebieskim. Dookoła przyklej lamówkę z żółtej masy cukrowej.
Po obu stronach głowy doklej stojące uszy - stożki z masy cukrowej delikatnie rozpłaszcz wałkiem silikonowym i przyczep.
Wokół szyi pieska naklej obrożę i żółtą odznakę.
Zagłębienia i kanty w figurce możesz delikatnie przypudrować barwnikiem w proszku i cienkim pędzelkiem - nie jest to konieczne, ale dzięki temu figurka będzie wyglądać bardziej realistycznie.
-
Może się przydać
Podstawowy zestaw narzędzi do modelowania masa cukrowej - radełko, nożyk i narzędzie z kulistą końcówką. Dzięki niemu możesz wykrawać ozdoby, uformować kwiatki, wstążki i wiele innych.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-psi-partol |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze