Świąteczny tort piernikowy
Niezwykły tort piernikowy to propozycja, która z pewnością zachwyci Twoich bliskich i gości, a także stanie się niebanalną ozdobą świątecznego stołu. Wyjątkowe połączenie smaku piernika, słonego karmelu, konfitury żurawinowej i brandy sprawi, że tort zniknie ze stolu w mgnieniu oka 🎂
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania pierniczków:
-
Krok 1
Zacznij od zrobienia pierniczków (możesz upiec je kilka dni wcześniej). Z przepisu wychodzi więcej pierniczków niż będzie potrzebne do udekorowania tortu.
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną, cały czas siekając ciasto. Dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut.
-
Może się przydać
Wyjątkowa i doskonała kompozycja przypraw, dzięki której przygotujesz wyjątkowo smaczny i aromatyczny piernik. Twój dom może pachnieć świętami przez cały rok.
-
Krok 3
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wykrój choinki za pomocą foremek różnej wielkości, a następnie ułóż pierniczki na blasze zachowując odstępy. Pierniczki piecz przez 10 minut i ostudź je na kratce.
Dekoracja:
-
Krok 4
Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj około 1-2 minut do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj odrobinę wody. Wystudzone pierniczki posmaruj lukrem i odstaw je do całkowitego zastygnięcia lukru. Pierniczki udekoruj złotym pisakiem.
Jak przygotować ciasto piernikowe:
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawe korzenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wymieszaj.
-
Krok 7
W rondelku podgrzewaj mleko z miodem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. W drugiej misce wymieszaj olej, maślankę i jajka, a następnie dodaj mieszankę mleka i miodu, wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem.
-
Krok 8
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub trzepaczki na jednolitą masę. Ciasto podziel na trzy części.
-
Ubijaczka (rózga kuchenna)
Rózga kuchenna z drewnianą rączką od Dr. Oetkera w stylu Retro przypadnie do gustu każdemu, kto lubi otaczać się ładnymi gadżetami w kuchni. Ubijaczka świetnie sprawdzi się przy ubijaniu białek czy śmietany, a także do szybkiego mieszania składników na Twoje ulubione ciasto.
-
Krok 9
Pierwszą część ciasta wlej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestudzenia, obkrój nożem i wyjmij pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia. Odstaw do przestudzenia na kratce.
W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe blaty i pozostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia.
Krem do tortu piernikowego:
-
Krok 10
Cukier rozpuść w szerokim rondelku na małej mocy palnika. Do skarmelizowanego cukru dodaj pokrojone w kostkę masło, mieszaj kilka minut, aż składniki się połączą. Ostrożnie wlewaj śmietankę (1) cały czas mieszając, dodaj sól. Odstaw do schłodzenia na minimum 6 godzin.
W misie miksera umieść schłodzone mascarpone, śmietankę (2) oraz karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubij do uzyskania gęstego kremu uważając, aby krem się nie zwarzył.
Przełożenie:
-
Krok 11
Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, skrop 3 łyżeczkami brandy i posmaruj 2 łyżkami konfitury z żurawiny. Pokryj blat równomiernie masą śmietanową i przykryj go następnym blatem. Drugi blat skrop 3 łyżeczkami brandy, posmaruj 2 łyżeczkami konfitury żurawinowej i kremem, a następnie przykryj ostatnim blatem smarując jego wierzch kremem. Boki tortu rozsmaruj pozostałym kremem. Gotowy tort schłodź w lodówce przez 1,5 godziny.
Przed podaniem udekoruj świąteczny tort piernikowyprzygotowanymi wcześniej choinkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/swiateczny-tort-piernikowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze