Torcik gruszkowy z białą czekoladą
Torcik gruszkowy z białą czekoladą 🍐 to propozycja słodkiego prezentu dla Mamy z okazji jej święta. ❤️ Klasyczny biszkopt przełożony kremem z musu gruszkowego, galaretki agrestowej oraz serka mascarpone. Wierzch ciasta ozdobiony kremem z białej czekolady. Wygląda wspaniale! :) Udekorowany karmelizowanymi gruszkami pomalowany złotym, jadalnym pisakiem i dużymi wiórkami białej czekolady. Całość prezentuje się bardzo oryginalne i efektownie. Serdecznie zapraszam! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na torcik gruszkowy z białą czekoladą:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę delikatnie połącz z żółtkami.
-
Krok 4
Następnie dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.
-
Marta poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 6
Wystudzony biszkopt przekrój na 2 części. Sok z cytryny i wodę wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym ponczem nasącz oba blaty biszkoptu.
Mus gruszkowy:
-
Krok 7
Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Gruszki pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Podpraż na małym ogniu przez około 5 minut (do momentu, aż staną się miękkie).
-
Krok 9
Tak przygotowane owoce dobrze zblenduj.
-
Krok 10
Wymieszaj ubijaczką (rózgą kuchenną) 🛒 owoce z galaretką agrestową i odstaw do schłodzenia.
-
Krok 11
Serek mascarpone przełóż do drugiej miski i zmiksuj. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj galaretkę agrestową wymieszaną z musem gruszkowym. Wstaw do lodówki do schłodzenia, aż masa zacznie tężeć.
-
Krok 12
Jeden blat biszkoptu włóż do czystej okrągłej formy o średnicy 24 cm i przełóż na niego tężejący mus gruszkowy. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego stężenia.
Krem z białej czekolady:
-
Krok 13
Zagotuj śmietankę i przygotuj białą czekoladę.
-
Krok 14
Gorącą śmietanką zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, a następnie schłodź w lodówce.
-
Krok 15
Do zimnej masy dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj. Krem powinien być gęsty i dobrze ubity.
-
Krok 16
Torcik wyciągnij z formy i na jego górze rozłóż krem z białej czekolady. Za pomocą szpatułki 🛒 równomiernie rozłóż krem na cieście. Odstaw torcik do lodówki.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
Dekorowanie torcika gruszkowego z białą czekoladą:
-
Krok 17
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Umytą gruszkę przekrój na pół. Zaczynając od środka pokrój gruszkę na jak najcieńsze plastry. Plastry gruszki obtocz w cukrze i układaj na blasze.
-
Krok 18
Piecz przez 15 minut, następnie obróć gruszki na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Gotowe gruszki powinny być lekko brązowe. Na wystudzone gruszki nałóż kilka kropel złotego pisaka i delikatnie rozsmaruj.
-
Krok 19
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
-
Krok 20
Rozpuszczoną czekoladę wylej na gładką powierzchnię i schłodź przez kilka minut w zamrażarce do stężenia. Za pomocą ostrza noża zeskrob grubsze wiórki.
-
Krok 21
Ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi i złotymi gruszkami.
Porada:
⭐ Baw się dekoracjami! Torcik będzie prezentował się niezwykle szykownie z chrupiącymi ciasteczkami w białej, belgijskiej czekoladzie lub kilkoma ołówkami z białej czekolady 🛒.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/torcik-gruszkowy-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze