Tort czekoladowy z wiśniami
Tort czekoladowy z wiśniami to sprawdzone połączenie smakowe. Delikatne czekoladowe blaty biszkoptowego ciasta, lekki i aksamitny krem śmietankowy i wiśnie, a to wszystko bez glutenu. Tort to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także pięknie się prezentuje. Sprawdź ten wyjatkowy przepis! 🍫 🍒
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu czekoladowe bez glutenu:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica o średnicy 20 cm przyda się podczas przygotowania niejednego ciasta. Pokryta specjalną powłoką, dzięki której ciasta nie przywierają do blachy i z łatwością wyjmiesz je z formy. Pastelowe dodatki do pieczenia? Dlaczego nie! Tortownica w stylu retro osłodzi Twoją kuchnię!
-
Krok 2
Czekoladę rozpuść i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Żółtka utrzyj z połową porcji cukru i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Nastepnie połącz z rozpuszczoną czekoladą.
-
Krok 4
Białka ubij dodając stopniowo cukier, a potem połącz masy ze sobą mieszając delikatnie rózgą. Na koniec dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj.
-
Krok 5
Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy do przełożenia tortu czekoladowego:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij całośc na puszysty krem.
Przełożenie tortu:
-
Krok 7
Na wystudzony blat ciasta rozłóż równomiernie konfiturę wiśniową, a na nią połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem, rozłóż pozostałą część kremu i oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/tort-czekoladowy-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze