Tort komunijny (śmietankowo-truskawkowy)
Tort komunijny. W dzień tak uroczysty jak komunia warto zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. Taki właśnie jest ten tort. Pod bieluteńkim lukrem plastycznym ukryty jest delikatny biszkopt, śmietankowe przełożenie przełamane truskawkami z białą czekoladą. Skromnie i elegancko udekorowany na zewnątrz i przepyszny w środku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na biszkopt:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka jajek oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj żółtka. Na koniec dodaj suche składniki w dwóch turach i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję.
-
Może się przydać
Budyń o smaku waniliowym to smak pysznego podwieczorku z czasów dzieciństwa. Aksamitna konsystencja i waniliowy aromat przywołają najsłodsze wspomnienia sprzed lat!
-
Krok 3
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
-
Krok 4
Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go na trzy równe blaty.
Krem śmietankowy:
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj.
Poncz:
-
Krok 6
Wszystkie składniki ponczu wymieszaj ze sobą.
Przekładanie tortu:
-
Krok 7
Dolny blat biszkoptu nasącz delikatnie ponczem, posmaruj dżemem i wyłóż połowę masy śmietanowej. Przykryj drugim blatem biszkoptu i postąp podobnie: delikatnie nasącz, posmaruj dżemem i masą śmietanową.
-
Krok 8
Ostatni blat biszkoptu nasącz bardzo delikatnie od środka (nie zwilżaj ponczem wierzchniej skórki) i połóż na wierzchu tortu. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Krem maślany:
-
Krok 9
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na jasny, bardzo puszysty krem. Krem ucieraj przez około 10-15 minut. Gotowym kremem maślanym posmaruj dokładnie wierzch i boki tortu. Bardzo ważne jest, żeby nie pozostawić żadnych niepokrytych kremem fragmentów tortu, ponieważ lukier plastyczny się nie przyklei.
-
Krok 10
Gdy cały tort będzie pokryty kremem, wygładź boki ciasta. Jest to kolejny ważny etap przygotowania tortu: krem musi być równo wygładzony, aby położony na nim lukier wyglądał ładnie i gładko. Zbyt dużych nierówności nie da się później dobrze wygładzić.
-
Krok 11
Wygładzony tort odstaw na około 15 minut do lodówki.
Dekoracja:
-
Krok 12
Trzy opakowania lukrów plastycznych zagnieć razem dokładnie na jedną, elastyczną masę. Oderwij kawałek zagniecionej masy i zawiń w folię - powstanie z niego emblemat z krzyżykiem. Pozostałą część lukru rozwałkuj na średnicę nieco większą niż suma wysokości boków i średnicy tortu. Delikatnie nawiń lukier na wałek i przenieś na tort, zaczynając rozwijanie od jednego boku, przez wierzch tortu i kończąc na drugim boku. Następnie ostrożnie - zaczynając od środka tortu - na zewnątrz i po bokach dociskaj równomiernie lukier do tortu. Gdy cały tort będzie już równo pokryty lukrem, nożykiem odetnij jego nadmiar (bardzo dobrze sprawdza się tu nożyk do pizzy).
-
Krok 13
Odłożony wcześniej kawałek lukru rozwałkuj na grubość około 3 mm. Przy pomocy wcześniej przygotowanego papierowego szablonu wytnij kształt emblematu. Na środku zrób nożykiem delikatne wgłębienie w kształcie krzyżyka i wciśnij w nie malutkie białe perełki.
-
Krok 14
Z niewielkiej ilości cukru pudru i odrobiny wody przygotuj lukier do przyczepienia dekoracji. Posmaruj nim tort w miejscu, gdzie chcesz umieścić emblemat oraz sam emblemat od wierzchu. Następnie szybko, zanim lukier wyschnie, przyłóż dekorację do tortu i przytrzymaj przez chwilę - aby się nie ześlizgnął, a lukier w tym czasie związał i utrzymał dekorację.
-
Mix dekoracji Biała Fantazja
Zestaw aż 4 różnych posypek w białym kolorze pozwoli Ci wyczarować bajeczne dekoracje na Twoich wypiekach. Perełki, gwiazdki, a może słodkie serduszka? Uruchom swoją wyobraźnię i nadaj swoim ciastom niepowtarzalny charakter!
-
Krok 15
Wierzch tortu udekoruj perełkami i świeżymi kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-komunijny-smietankowo-truskawkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze