Tort Szwarcwaldzki Czarnolas
Tort Czarnolas, inaczej zwany szwarcwaldzkim, jest klasycznym połączeniem czekoladowego biszkoptu, masy śmietankowej oraz wiśni. Niektórzy do tortu używają owoców z nalewki czy kompotu, natomiast ja użyłam zamrożonych wiśni z moich letnich zapasów. 🍒 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt czekoladowy na tort szwarcwaldzki:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksuj ją z miękkim masłem do dokładnego połączenia składników.
-
Krok 3
Do czekoladowej masy wbijaj kolejno żółtka i dodawaj cukier, cały czas miksując.
-
Krok 4
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp do masy czekoladowej i wszystko delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
W osobnej misce ubij białka i wmieszaj je delikatnie do czekoladowej masy.
-
Krok 6
Ciasto przelej ostrożnie do tortownicy i piecz 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Masa wiśniowa:
-
Krok 7
W garnku zagotuj wiśnie z cukrem, wiśniówką i połową wody,
-
Krok 8
W pozostałej wodzie rozrób kisiel i dodaj go do podgotowanych wiśni.
-
Krok 9
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody przez ok. 5-10 minut. Następnie podgrzej ją ostrożnie tylko do rozpuszczenia (nie gotuj!) i dodaj do gorącej masy wiśniowej, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
-
Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
Krem śmietankowy:
-
Krok 10
Do miski przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno, pod koniec miksowania dodając masę śmietanową.
Przełożenie tortu Czarnolas:
-
Krok 11
Wystudzony biszkopt czekoladowy przekrój na 3 blaty i przygotuj poncz.
-
Krok 12
Na paterę połóż pierwszy blat ciasta, nasącz ponczem. Wyłóż na niego połowę masy z wiśni i połowę masy śmietanowej. Przykryj kolejnym blatem, znów nasącz ponczem i wyłóż resztę masy wiśniowej oraz śmietanowej. Przykryj ostatnim blatem i również go nasącz.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 13
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i polej nią wierzch ciasta. Tort Czarnolas udekoruj czekoladowymi listkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-szwarcwaldzki-czarnolas |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze