1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Szwarcwaldzki Czarnolas

Tort Szwarcwaldzki Czarnolas

tort szwarcwaldzki czarnolas na biszkopcie czekoladowym przełożonym masą wiśniową z alkoholem oraz kremem śmietankowym, polanym polewą czekoladową i udekorowanym czekoladowymi ażurkowymi listkami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tort Czarnolas, inaczej zwany szwarcwaldzkim, jest klasycznym połączeniem czekoladowego biszkoptu, masy śmietankowej oraz wiśni. Niektórzy do tortu używają owoców z nalewki czy kompotu, natomiast ja użyłam zamrożonych wiśni z moich letnich zapasów. 🍒 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy na tort szwarcwaldzki:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksuj ją z miękkim masłem do dokładnego połączenia składników. 

  • Krok 3

    Do czekoladowej masy wbijaj kolejno żółtka i dodawaj cukier, cały czas miksując. 

  • Krok 4

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp do masy czekoladowej i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Krok 5

    W osobnej misce ubij białka i wmieszaj je delikatnie do czekoladowej masy. 

  • Krok 6

    Ciasto przelej ostrożnie do tortownicy i piecz 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Masa wiśniowa:

  • Krok 7

    W garnku zagotuj wiśnie z cukrem, wiśniówką i połową wody, 

  • Krok 8

    W pozostałej wodzie rozrób kisiel i dodaj go do podgotowanych wiśni. 

  • Krok 9

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody przez ok. 5-10 minut. Następnie podgrzej ją ostrożnie tylko do rozpuszczenia (nie gotuj!) i dodaj do gorącej masy wiśniowej, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. 

  • Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

    Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g

Krem śmietankowy:

  • Krok 10

    Do miski przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno, pod koniec miksowania dodając masę śmietanową.

Przełożenie tortu Czarnolas:

  • Krok 11

    Wystudzony biszkopt czekoladowy przekrój na 3 blaty i przygotuj poncz. 

  • Krok 12

    Na paterę połóż pierwszy blat ciasta, nasącz ponczem. Wyłóż na niego połowę masy z wiśni i połowę masy śmietanowej. Przykryj kolejnym blatem, znów nasącz ponczem i wyłóż resztę masy wiśniowej oraz śmietanowej. Przykryj ostatnim blatem i również go nasącz.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 13

    W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i polej nią wierzch ciasta. Tort Czarnolas udekoruj czekoladowymi listkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-szwarcwaldzki-czarnolas

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej