Tort czekoladowo-śmietankowy dla dziecka
Tort czekoladowo-śmietankowy dla dziecka to pyszne, klasyczne połączenie.
Wiem jak trudno trafić w upodobania smakowe najmłodszych i zwykle to co najprostsze okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Kakaowy biszkopt przełożyłam czekoladowo-śmietankowym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Cały efekt ciasta kryje się w jego dekoracji – Baloniki z żelatyny czyli gelatine bubbles! Najmłodsi je uwielbiają 🎈🎈🎈
Polecam wykonać tort np. na zbliżający się Dzień Dziecka – jestem pewna, że dzieci będą zachwycone!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie baloników z żelatyny:
-
Krok 1
Baloniki nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż (wetknij wykałaczkę w wiązanie tak aby go nie przebić).
-
Krok 2
Żelatynę wymieszaj z wodą w małym naczyniu i dodaj barwnik (2-3 krople), wymieszaj.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Żółty barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetkera pomoże Ci stworzyć oryginalne ciasto lub deser - wystarczy wymieszać go z ciastem, lukrem lub kremem i bajeczna dekoracja gotowa w mgnieniu oka! W zależności od ilości dodanego barwnika możesz otrzymać różne odcienie koloru.
-
Krok 3
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Zdejmij pianę jeśli jest taka potrzeba.
-
Krok 4
Zanurzaj i obtaczaj baloniki w żelatynie.
-
Krok 5
Odłóż na kratkę lub wetknij w styropian. Najwygodniej obtaczać baloniki po chwili, gdy żelatyna minimalnie ostygnie, nie jest wówczas ani za rzadka ani zbyt gęsta.
-
Krok 6
Gotowe baloniki z żelatyny odłóż do wyschnięcia na ok. 24 h, po tym czasie przetnij i usuń gumowy balonik.
-
Krok 7
Ważne aby nie zostawiać gumowych baloników na czas dłuższy niż ten, który jest potrzebny do wyschnięcia żelatyny, będą wówczas trudniejsze do usunięcia.
Przepis na biszkopt:
-
Krok 8
Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłóż je papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj. Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier , łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok 1 minuty.
-
Krok 9
Na koniec dodaj przesiane, suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę.
-
Krok 10
Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach i wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Krem:
-
Krok 11
Śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilią na puszysty krem.
-
Krok 12
¼ kremu wymieszaj z kremem czekoladowym. Z pozostałego jasnego kremu odłóż ok ½ do posmarowania tortu z zewnątrz.
Przełożenie i wykończenie:
-
Krok 13
Wystudzone biszkopty przekrój w poprzek na dwa blaty.
-
Krok 14
Ułóż blat biszkoptu na paterze, wyłóż łyżką warstwę kremu na zmianę biały i ciemny, przykryj drugim blatem i ponownie wyłóż warstwę kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem biszkoptu, na wierzchu ułóż ostatni krążek biszkoptu. Posmaruj wierzch tortu odłożoną wcześniej porcją jasnego kremu. Wstaw tort do lodówki do schłodzenia na ok 1h.
-
Krok 15
Schłodzony tort udekoruj balonikami. Baloniki przyczepiaj do kremu (na rozpuszczoną czekoladę) i wzajemnie do siebie (na rozpuszczoną żelatynę). Pisakiem dorysuj balonikom sznureczki. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-czekoladowo-smietankowy-dla-dziecka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze