Tort na chrzciny
Ważne okazje wymagają specjalnej oprawy, a żadne znaczące przyjęcie nie może obejść się bez tortu! Jeśli przed Tobą chrzciny maluszka i powoli przymierzasz się do organizacji tego ważnego dnia, słodki gwóźdź programu nie stanowi już problemu.
Tort na chrzciny to wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym i lemon curd 🍋🍋🍋Dzięki dodatkowi białej czekolady krem cytrynowy nie jest tak kwaśny i pozostaje idealnie aksamitny😍
Jak udekorować tort na chrzest? Postaw na jasne kolory i delikatne ozoby. Rozetki z kremu maślanego, urocze beziki i drobne kwiatki idealnie podkreślą charakter przyjęcia i poradzi sobie z nimi nawet początkujący zawodnik w kuchni 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na oleju:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Białka ubij z cukrem do uzyskania gęstej i sztywnej piany.
-
Krok 3
Olej wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią, a następnie dodaj masę do ubitej piany z białek. Wymieszaj rózgą kuchenną.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną w dwóch turach. Najlepiej nada się do tego szpatuła cukiernicza. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.
-
Krok 5
Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.
Lemon curd:
-
Krok 6
W rondelku umieść sok z cytryn, masło, cukier puder oraz jajka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj całość do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. W razie potrzeby przetrzyj krem przez sitko. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
-
Krok 7
Do lemon curd dodaj białą czekoladę. Całość wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Przykryj folią w kontakcie i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Krem śmietankowy:
-
Krok 8
Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. W misie miksera ubijaj śmietankę. Podczas ubijania dodaj cukier puder i dalej miksuj do uzyskania sztywnego kremu.
Składanie tortu:
-
Krok 9
Na podkładzie umieść pierwszy blat biszkoptu. Najlepiej składać tort w rancie cukierniczym lub obręczy tortownicy. Biszkopt nasącz ponczem (woda + cytryna) używając silikonowego pędzelka.
-
Krok 10
Wyłóż połowę kremu śmietankowego na blat biszkoptu. Lemon curd przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub wykładaj go na krem bezpośrednio małą łyżeczką. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
-
Krok 11
Nałóż drugą warstwę kremu śmietankowego i lemon curd jak w poprzednim kroku i przykryj blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin.
-
Krok 12
Masło w temperaturze pokojowej ubijaj w misie miksera, dodając niewielkim strumieniem mleko skondensowane. Ubijaj całość około 10-15 minut. Krem maślany podwoi stoją objętość. Następnie odpowietrz tynk ubijając go 5-6 minut na najniższych obrotach.
3-4 łyżki kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, np. 1M i 199.
-
Krok 13
Obłóż tort cienką warstwą kremu maślanego i odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 14
Nałóż drugą warstwę tynku na wierzch i boki ciasta. Wyszprycuj ozdobne rozetki i gwiazdy na wierzchu ciasta, udekoruj kwiatami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-chrzciny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze