1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort na chrzciny

Tort na chrzciny

tort na chrzciny udekorowany kwiatami. Jeden kawa艂ek ciasta na niebieskim talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
tort na chrzciny udekorowany kwiatami. Jeden kawa艂ek ciasta na niebieskim talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wa偶ne okazje wymagaj膮 specjalnej oprawy, a 偶adne znacz膮ce przyj臋cie nie mo偶e obej艣膰 si臋 bez tortu! Je艣li przed Tob膮 chrzciny maluszka i powoli przymierzasz si臋 do organizacji tego wa偶nego dnia, s艂odki gwó藕d藕 programu nie stanowi ju偶 problemu. 

Tort na chrzciny to wilgotny biszkopt prze艂o偶ony kremem 艣mietankowym i lemon curd 馃崑馃崑馃崑Dzi臋ki dodatkowi bia艂ej czekolady krem cytrynowy nie jest tak kwa艣ny i pozostaje idealnie aksamitny馃槏

Jak udekorowa膰 tort na chrzest? Postaw na jasne kolory i delikatne ozoby. Rozetki z kremu ma艣lanego, urocze beziki i drobne kwiatki idealnie podkre艣l膮 charakter przyj臋cia i poradzi sobie z nimi nawet pocz膮tkuj膮cy zawodnik w kuchni 馃槈

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na oleju:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    Tortownica wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Bia艂ka ubij z cukrem do uzyskania g臋stej i sztywnej piany.

    Ubijanie bia艂ek robotem kuchennym firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 3

    Olej wymieszaj z 偶ó艂tkami i cukrem z wanili膮, a nast臋pnie dodaj mas臋 do ubitej piany z bia艂ek. Wymieszaj rózg膮 kuchenn膮.

    W jednej misce 偶贸艂tka. W drugiej olej rzepakowy.
  • Krok 4

    Wymieszaj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i delikatnie po艂膮cz z mas膮 jajeczn膮 w dwóch turach. Najlepiej nada si臋 do tego szpatu艂a cukiernicza. Ciasto prze艂ó偶 do przygotowanej wcze艣niej tortownicy.

    Ciasto na biszkopt w tortownicy.
  • Krok 5

    Piecz przez oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka. Uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    Upieczony biszkopt w tortownicy.

Lemon curd:

  • Krok 6

    W rondelku umie艣膰 sok z cytryn, mas艂o, cukier puder oraz jajka. Podgrzewaj na ma艂ym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c, aby unikn膮膰 grudek. Gotuj ca艂o艣膰 do momentu, a偶 wyra藕nie zg臋stnieje. W razie potrzeby przetrzyj krem przez sitko. Odstaw na kilka minut do przestygni臋cia. 

    W miseczce gotowy lemon curd.
  • Krok 7

    Do lemon curd dodaj bia艂膮 czekolad臋. Ca艂o艣膰 wymieszaj do ca艂kowitego po艂膮czenia sk艂adników. Przykryj foli膮 w kontakcie i odstaw do lodówki na oko艂o 2 godziny.

    Opakowanie bia艂ej czekolady callebaut. Obok w miseczce lemon curd z bia艂膮 czekolad膮

Krem 艣mietankowy:

  • Krok 8

    Cukier puder wymieszaj ze 艣mietan-fixem. W misie miksera ubijaj 艣mietank臋. Podczas ubijania dodaj cukier puder i dalej miksuj do uzyskania sztywnego kremu.

    W misie miksera 艣mietanka. Obok 2 opakowania 艣mietan fix i cukier puder w miseczce.

Sk艂adanie tortu:

  • Krok 9

    Na podk艂adzie umie艣膰 pierwszy blat biszkoptu. Najlepiej sk艂ada膰 tort w rancie cukierniczym lub obr臋czy tortownicy. Biszkopt nas膮cz ponczem (woda + cytryna) u偶ywaj膮c silikonowego p臋dzelka.

    Blat biszkoptu w rancie cukiernicznym. Obok p臋dzelek silikonowy i sk艂adniki na poncz.
  • Krok 10

    Wy艂ó偶 po艂ow臋 kremu 艣mietankowego na blat biszkoptu. Lemon curd prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 tylk膮 lub wyk艂adaj go na krem bezpo艣rednio ma艂膮 艂y偶eczk膮. Przykryj drugim blatem biszkoptu.

    Blaty tortu w rancie z kremem ma艣lanym i lemon curd.
  • Krok 11

    Na艂ó偶 drug膮 warstw臋 kremu 艣mietankowego i lemon curd jak w poprzednim kroku i przykryj blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin.

    Blaty tortu prze艂o偶one mas膮 艣mietankow膮 i lemon curd.
  • Krok 12

    Mas艂o w temperaturze pokojowej ubijaj w misie miksera, dodaj膮c niewielkim strumieniem mleko skondensowane. Ubijaj ca艂o艣膰 oko艂o 10-15 minut. Krem ma艣lany podwoi stoj膮 obj臋to艣膰. Nast臋pnie odpowietrz tynk ubijaj膮c go 5-6 minut na najni偶szych obrotach.

    3-4 艂y偶ki kremu prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z ozdobn膮 tylk膮, np. 1M i 199.

     

    krem ma艣lany
  • Krok 13

    Ob艂ó偶 tort cienk膮 warstw膮 kremu ma艣lanego i odstaw do lodówki na 30 minut.

    Otynkowany mas膮 ma艣lan膮 tort.
  • Krok 14

    Na艂ó偶 drug膮 warstw臋 tynku na wierzch i boki ciasta. Wyszprycuj ozdobne rozetki i gwiazdy na wierzchu ciasta, udekoruj kwiatami.

    Udekorowany kwiatami z kremu ma艣lanego tort na chrzciny.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-chrzciny

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej