Tort makowy z żurawiną i marcepanem
Tort makowy z żurawiną i marcepanem 🎂 - czyli świąteczna inspiracja dla wszystkich wielbicieli maku i jego różnorodnych słodkich połączeń. Warstwy ciasta przełożyłam wyśmienitym marcepanowym kremem na bazie serka mascarpone z delikatnym aromatem migdałów. Słodycz kremu równoważy kwaskowa, żurawinowa konfitura. Całość otula maślany krem z bezą szwajcarską. Dekoracyjne bożonarodzeniowe akcenty, takie jak pierniczki, kartofelki marcepanowe, żurawina, śnieżynki cukrowe i świeże gałązki rozmarynu, oddają wspaniały klimat tego wyjątkowego czasu. 🎄🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt makowy:
-
Krok 1
Spody dwóch foremek o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut.
-
Krok 2
Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj, używając szpatułki do ciast.
-
Krok 3
Do masy wmieszaj mak i przełóż ciasto do dwóch foremek.
-
Marta poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 4
Piecz przez 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone biszkopty pozostaw do ostudzenia.
Następnie każdy z biszkoptów przekrój na dwie części (najlepiej zrobić to na drugi dzień po upieczeniu). Każdy blat biszkoptu nasącz ponczem z wódką żurawinową.
Krem z marcepanem:
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Ubijaj, zaczynając od wolnych obrotów miksera, a kończąc na wysokich. Na koniec dodaj drobno pokrojone kartofelki marcepanowe.
-
Krok 6
Delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 7
Trzy blaty tortu posmaruj konfiturą żurawinową.
-
Krok 8
Następnie przełóż tort kremem i odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Krem maślany:
-
Krok 9
Białka i cukier umieść w misie ustawionej nad kąpielą wodną. Podgrzewając masę, przez cały czas mieszaj ją trzepaczką do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw misę do przestudzenia.
Następnie ubijaj białka mikserem przez ok. 10 minut do momentu, aż masa będzie gęsta. Jeżeli beza mocno się zagrzała, odstaw ją do przestudzenia. Następnie dodawaj małe kawałki masła.
-
Krok 10
Ubijaj przez cały czas do momentu, aż krem zgęstnieje (w trakcie ubijania masa zrobi się rzadsza, ale nie należy się tym przejmować, tylko dalej ubijać).
-
Krok 11
Na brzegach tortu rozprowadź krem maślany i za pomocą skrobki wyrównaj go dokładnie na powierzchni tortu.
-
Krok 12
Udekoruj tort posypką "Śnieżynki", kartofelkami marcepanowymi, liofilizowaną żurawiną, mini bezami, pierniczkami oraz świeżym rozmarynem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-makowy-z-zurawina-i-marcepanem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze