1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort makowy z żurawiną i marcepanem

Tort makowy z żurawiną i marcepanem

Tort makowy z żurawiną i marcepanem - Wszystkiego Słodkiego
Tort makowy z żurawiną i marcepanem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort makowy z żurawiną i marcepanem 🎂 - czyli świąteczna inspiracja dla wszystkich wielbicieli maku i jego różnorodnych słodkich połączeń. Warstwy ciasta przełożyłam wyśmienitym marcepanowym kremem na bazie serka mascarpone z delikatnym aromatem migdałów. Słodycz kremu równoważy kwaskowa, żurawinowa konfitura. Całość otula maślany krem z bezą szwajcarską. Dekoracyjne bożonarodzeniowe akcenty, takie jak pierniczki, kartofelki marcepanowe, żurawina, śnieżynki cukrowe i świeże gałązki rozmarynu, oddają wspaniały klimat tego wyjątkowego czasu. 🎄🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt makowy:

  • Krok 1

    Spody dwóch foremek o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut.

    jajka i cukier w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj, używając szpatułki do ciast.

    jajka ubite z cukrem w misce, obok dwie miseczki z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną
  • Krok 3

    Do masy wmieszaj mak i przełóż ciasto do dwóch foremek.

    ciasto na biszkopt makowy przelane do dwóch tortownic o średnicy 20 cm
  • Marta poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Marta poleca
  • Krok 4

    Piecz przez 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone biszkopty pozostaw do ostudzenia.

    Następnie każdy z biszkoptów przekrój na dwie części (najlepiej zrobić to na drugi dzień po upieczeniu). Każdy blat biszkoptu nasącz ponczem z wódką żurawinową.

    cztery blaty biszkoptu makowego na drewnianej desce powstałe do przekrojeniu dwóch biszkoptów na pół, obok szklanka z wódką żurawinową wymieszaną z wodą oraz pędzelek silikonowy do nasączenia biszkoptów

Krem z marcepanem:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Ubijaj, zaczynając od wolnych obrotów miksera, a kończąc na wysokich. Na koniec dodaj drobno pokrojone kartofelki marcepanowe.

    śmietanka, serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojone drobno kartofelki marcepanowe w osobnych miseczkach
  • Krok 6

    Delikatnie wmieszaj ekstrakt migdałowy.

    krem śmietankowy z kawałkami marcepanu w misce z rózgą kuchenną, obok ekstrakt migdałowy dr. oetkera
  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • Krok 7

    Trzy blaty tortu posmaruj konfiturą żurawinową.

    jeden z blatów biszkoptu makowego posmarowany konfiturą żurawinową
  • Krok 8

    Następnie przełóż tort kremem i odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

    blaty biszkoptu makowego przełożone kremem z marcepanem

Krem maślany:

  • Krok 9

    Białka i cukier umieść w misie ustawionej nad kąpielą wodną. Podgrzewając masę, przez cały czas mieszaj ją trzepaczką do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw misę do przestudzenia.

    Następnie ubijaj białka mikserem przez ok. 10 minut do momentu, aż masa będzie gęsta. Jeżeli beza mocno się zagrzała, odstaw ją do przestudzenia. Następnie dodawaj małe kawałki masła.

    białka ubite z cukrem mikserem na bezę, obok miseczka z kawałkami masła
  • Krok 10

    Ubijaj przez cały czas do momentu, aż krem zgęstnieje (w trakcie ubijania masa zrobi się rzadsza, ale nie należy się tym przejmować, tylko dalej ubijać).

    masa bezowa ubita z masłem
  • Krok 11

    Na brzegach tortu rozprowadź krem maślany i za pomocą skrobki wyrównaj go dokładnie na powierzchni tortu.

    krem maślany rozprowadzony na wierzchu i bokach tortu
  • Krok 12

    Udekoruj tort posypką "Śnieżynki", kartofelkami marcepanowymi, liofilizowaną żurawiną, mini bezami, pierniczkami oraz świeżym rozmarynem.

    tort makowy obłożony kremem maślanym, obok dekoracje - pierniczki, kartofelki marcepanowe, świeży rozmaryn, liofilizowana żurawina, mini bezy oraz posypka śnieżynki od dr. oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-makowy-z-zurawina-i-marcepanem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej