Tort barbie
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Przygotuj biszkopt z 7 jajek o średnicy 21 cm, korzystając z TEGO przepisu. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroj na 4 blaty. Najlepiej upiec ciasto w wysokim rancie cukierniczym.
Galaretka jagodowa:
-
Krok 2
Owoce przełóż do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę w listkach zalej zimną wodą.
-
Krok 3
Zagotuj w garnku jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Do jeszcze gorących owoców dodaj odsączone listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przelej do silikonowej formy o średnicy mniejszej niż tort (około 18 cm). Odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do zamrażarki.
Krem z białej czekolady:
-
Krok 4
Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 5
Do misy miksera dodaj schłodzony serek mascarpone, śmietankę, cukier puder, cukier z wanilią i również dobrze schłodzoną czekoladę białą ze śmietanką. Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Składanie tortu:
-
Krok 6
W rancie umieść pierwszy blat biszkoptu. Nasącz go wybranym ponczem (np. woda z sokiem z cytryny).
-
Krok 7
Przełóż małą część kremu na blat biszkoptu. Dosłownie tak, żeby tylko go przykryć.
-
Krok 8
Umieść na nim dobrze schłodzoną żelkę jagodową.
-
Krok 9
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i przełóż blaty pozostałym kremem.
-
Krok 10
Delikatnie dociśnij, owiń biszkopt folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Krem maślany:
-
Krok 11
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem pudrem do podwojenia objętości.
-
Krok 12
Gdy masa już będzie puszysta dodawaj stopniowo różowy barwnik, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Dekorowanie tortu barbie:
-
Krok 13
Schłodzony biszkopt przełożony kremem wyciągnij z rantu cukierniczego. Zetnij go po bokach biorąc pod uwagę, że będzie to sukienka naszej barbie.
-
Krok 14
Pokryj tort masą maślaną i odstaw do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.
-
Krok 15
Masę cukrową zagnieć z barwnikiem do uzyskania oczekiwanej barwy.
-
Krok 16
Rozwałkuj masę i przygotuj gorset barbie. Do tego celu możesz użyć stempelków do masy cukrowej.
-
Krok 17
Podnieś rączki lalki do góry i delikatnie nałóż jej ubranie z masy cukrowej. Dodatkowo zrób pasek w talii. Tak przygotowaną lalkę możesz włożyć na środek tortu.
-
Krok 18
Masę cukrową rozwałkuj na dość długie paski węższe u góry i szersze na dole. Za pomocą cienkiego patyczka do sushi czy szaszłyków utwórz falbany.
-
Krok 19
Zaczynając od góry układaj kawałki sukni, delikatnie je dociskając do tortu.
-
Krok 20
Gdy już cała suknia będzie gotowa zrób biały pasek, który będzie na talii lalki i pozwoli zakryć niedoskonałości w łączeniu sukni.
-
Krok 21
Biały pasek owiń dookoła talii lalki i oprósz go srebrnym barwnikiem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-barbie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze