1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort barbie

Tort barbie

Tort barbie z masy cukrowej na paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Je艣li do tej pory zastanawia艂a艣 si臋, jak zrobi膰 tort barbie z lalk膮 w roli g艂ównej 馃┌- spiesz臋 na pomoc z przepisem krok po kroku.

Klasyczny waniliowy biszkopt prze艂o偶ony kremem z bia艂ej czekolady, którego s艂odycz warto prze艂ama膰 kwaskowatym, owocowym dodatkiem. Wybra艂am le艣ne jagody, ale z powodzeniem mo偶esz wymieni膰 je na maliny czy truskawki.

Do przygotowania tortu barbie wykorzysta艂am specjaln膮 lalk臋 ze szpikulcem, któr膮 wystarczy delikatnie wbi膰 w ciasto. Zobaczcie poni偶ej, jak wyczarowa膰 sukni臋 balow膮 z masy cukrowej, o której marzy chyba ka偶da fanka lalek馃挆

 

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Food Colours.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj biszkopt z 7 jajek o 艣rednicy 21 cm, korzystaj膮c z TEGO przepisu. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroj na 4 blaty. Najlepiej upiec ciasto w wysokim rancie cukierniczym.

    Przekrojone blaty biszkoptowe.

Galaretka jagodowa:

  • Krok 2

    Owoce prze艂ó偶 do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. 呕elatyn臋 w listkach zalej zimn膮 wod膮.

    W garnku jagody z cukrem. Obok opakowanie 偶elatyny w listkach Dr. Oetkera oraz forma silikonowa.
  • Krok 3

    Zagotuj w garnku jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Do jeszcze gor膮cych owoców dodaj ods膮czone listki 偶elatyny i dobrze wymieszaj. Przelej do silikonowej formy o 艣rednicy mniejszej ni偶 tort (oko艂o 18 cm). Odstaw do wystudzenia, a nast臋pnie prze艂ó偶 do zamra偶arki.

    Gotowa 偶elka jagodowa do tortu.

Krem z bia艂ej czekolady:

  • Krok 4

    艢mietank臋 podgrzej i zalej ni膮 czekolad臋. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw do lodówki do sch艂odzenia.

    Na blacie opakowanie bia艂ej czekolady W2 Callebaut oraz 艣mietanka.
  • Krok 5

    Do misy miksera dodaj sch艂odzony serek mascarpone, 艣mietank臋, cukier puder, cukier z wanili膮 i równie偶 dobrze sch艂odzon膮 czekolad臋 bia艂膮 ze 艣mietank膮. Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.

    Na blacie kuchennym cukier z wanili膮. Obok ganache z bia艂ej czekolady i 艣mietanka z mascarpone w misie miksera.

Sk艂adanie tortu:

  • Krok 6

    W rancie umie艣膰 pierwszy blat biszkoptu. Nas膮cz go wybranym ponczem (np. woda z sokiem z cytryny).

    Jeden blat biszkoptu w rancie cukierniczym i obok misa z kremem z bia艂ej czekolady.
  • Krok 7

    Prze艂ó偶 ma艂膮 cz臋艣膰 kremu na blat biszkoptu. Dos艂ownie tak, 偶eby tylko go przykry膰.

    Blat biszkoptu przesmarowany kremem z bia艂ej czekolady.
  • Krok 8

    Umie艣膰 na nim dobrze sch艂odzon膮 偶elk臋 jagodow膮.

    Na blacie tortu z kremem po艂o偶ona 偶elka jagodowa.
  • Krok 9

    Prze艂ó偶 krem do r臋kawa cukierniczego i prze艂ó偶 blaty pozosta艂ym kremem.

    Blat prze艂o偶ony kremem z bia艂ej czekolady.
  • Krok 10

    Delikatnie doci艣nij, owi艅 biszkopt foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na kilka godzin do sch艂odzenia.

    Blaty biszkoptu w rancie cukierniczym.

Krem ma艣lany:

  • Krok 11

    Mas艂o o temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem pudrem do podwojenia obj臋to艣ci.

    w misie robota utarte mas艂o kerrygold
  • Krok 12

    Gdy masa ju偶 b臋dzie puszysta dodawaj stopniowo ró偶owy barwnik, a偶 do uzyskania po偶膮danego koloru.

     
    Masa ma艣lana zabarwiona barwnikiem.

Dekorowanie tortu barbie:

  • Krok 13

    Sch艂odzony biszkopt prze艂o偶ony kremem wyci膮gnij z rantu cukierniczego. Zetnij go po bokach bior膮c pod uwag臋, 偶e b臋dzie to sukienka naszej barbie.

    Biszkopt wykrojony w kszta艂t sukni barbie.
  • Krok 14

    Pokryj tort mas膮 ma艣lan膮 i odstaw do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.

    Tort ob艂o偶ony mas膮 ma艣lan膮.
  • Krok 15

    Mas臋 cukrow膮 zagnie膰 z barwnikiem do uzyskania oczekiwanej barwy.

    Zagnieciona z barwnikiem masa cukrowa.
  • Krok 16

    Rozwa艂kuj mas臋 i przygotuj gorset barbie. Do tego celu mo偶esz u偶y膰 stempelków do masy cukrowej.

    Tworzenie gorsetu barbie z masy cukrowej.
  • Krok 17

    Podnie艣 r膮czki lalki do góry i delikatnie na艂ó偶 jej ubranie z masy cukrowej. Dodatkowo zrób pasek w talii. Tak przygotowan膮 lalk臋 mo偶esz w艂o偶y膰 na 艣rodek tortu.

    Lalka ubrana w r贸偶owy gorset z masy cukrowej.
  • Krok 18

    Mas臋 cukrow膮 rozwa艂kuj na do艣膰 d艂ugie paski w臋偶sze u góry i szersze na dole. Za pomoc膮 cienkiego patyczka do sushi czy szasz艂yków utwórz falbany.

    Tworzenie z masy cukrowej kawa艂k贸w sukni.
  • Krok 19

    Zaczynaj膮c od góry uk艂adaj kawa艂ki sukni, delikatnie je dociskaj膮c do tortu.

    Tworzenie sukni z masy cukrowej.
  • Krok 20

    Gdy ju偶 ca艂a suknia b臋dzie gotowa zrób bia艂y pasek, który b臋dzie na talii lalki i pozwoli zakry膰 niedoskona艂o艣ci w 艂膮czeniu sukni.

    Tworzenie bia艂ego paska sukni z masy cukrowej.
  • Krok 21

    Bia艂y pasek owi艅 dooko艂a talii lalki i oprósz go srebrnym barwnikiem.

    Gotowy tort barbie z masy cukrowej.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-barbie

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej