Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą
🍫Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą, lustrzaną polewą to moja propozycja na modne ostatnio ciasta z lśniącą polewą. Postanowiłam, że błyszcząca polewa musi skrywać w środku przepyszne smaki.😄 Przygotowałam czekoladowe ciasto - aromatyczne i wilgotne, na wierzch którego wyłożyłam puszysty mus z masła orzechowego.
✔️ Aby polewa równo rozlała się po cieście, zdradzę Wam sekret ➡️ tort delikatnie zamrażam przed oblewaniem go polewą! Najlepiej, aby tort stał na kratce, przez którą nadmiar polewy może swobodnie spływać. Gotowe ciasto delikatnie dekoruję posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Tort prezentuje się elegancko i myślę, że może konkurować z dekoracjami z cukierni. Spróbujcie przygotować ten tort w domu i zachwyćcie nim gości! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do torcika czekoladowego:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem z masłem przełóż do miski. Rozpuść w mikrofalówce lub na małej mocy palnika.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany.
-
Krok 4
Żółtka i mąkę dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone ciasto przełóż na kratkę do wystudzenia.
Mus orzechowy:
-
Krok 7
Masło orzechowe i 150 ml śmietanki wymieszaj i podgrzewaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 8
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody.
-
Krok 9
Dodaj ją do masy z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Resztę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę dodawaj stopniowo do masła orzechowego i delikatnie mieszaj. Orzechowy mus przełóż na ciasto czekoladowe.
Lustrzana polewa:
-
Krok 11
Zagotuj śmietankę, kakao, cukier i wodę.
-
Krok 12
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie dodaj ją do gorącej polewy i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
Uwaga! Jeżeli powstały grudki, polewę możesz przecedzić przez sito.
Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do przestudzenia, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.
-
Krok 13
Tort delikatnie zmroź, a następnie połóż na kratce i oblej polewą.
-
Marta poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 14
Gotowe ciasto udekoruj posiekanymi orzechami ziemnymi i odstaw do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/torcik-czekoladowy-kremem-orzechowym-blyszczaca-polewa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze