Kruche ciasto z budyniem i truskawkami bez mleka i jajek
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami to letni klasyk nad klasykami, w którym mog膮 rozsmakowywa膰 si臋 równie偶 weganie. W deserze z tego przepisu nie znajdziesz ani jajek, ani mleka. Koniecznie spróbuj!馃崜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchego ciasta:
-
Krok 1
Spód prostok膮tnej formy o wymiarach 25 x 35 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp m膮k膮. Piekarnik nagrzej do 190藲C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w ka偶dej kuchni. Sprawd藕 szerok膮 ofert臋 blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego S艂odkiego.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego z ko艅cówa do ciasta kruchego przesyp m膮k臋 pszenn膮, m膮k臋 ziemniaczan膮, cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj olej kokosowy o konsytencji sta艂ej (ale nie zimny) i napój sojowy.
-
Krok 3
Zagniataj przez chwil臋 do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel na dwie cz臋艣ci: jedn膮 wi臋ksza przeznaczon膮 na spód ciasta i mniejsz膮 na kruszonk臋. Cz臋艣膰 na kruszonk臋 owi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i prze艂ó偶 do lodówki na czas przygotowania pozosta艂ej cz臋艣ci ciasta.
-
Krok 4
Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta roz艂ó偶 w formie. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 15 minut. Upieczone ciasto wyci膮gnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj truskawki i budy艅.
Owoce:
-
Krok 5
Truskawki umyj i pokrój na 膰wiartki. Piekarnik nagrzej do 170°C.
Przygotowanie budyniu:
-
Krok 6
Oko艂o 600 ml napoju sojowego przelej do garnka. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 wymieszaj z budyniami i cukrem. Zagotuj napój w garnku, nast臋pnie dodaj rozmieszany budy艅 z cukrem i napojem sojowym i zagotuj do zgestnienia.
-
Budy艅 smak waniliowy
Budy艅 o smaku waniliowym Dr. Oetkera to doskona艂y deser dla Twojej rodziny. Pe艂ny smak i aksamitna konsystencja zadowol膮 ka偶dego smakosza.
-
Krok 7
Gor膮cy budy艅 wylej na podpieczony spód i wyrównaj.
Ciasto z budyniem i truskawkami:
-
Krok 8
Na budyniu u艂ó偶 pokrojone truskawki, a na nich zetrzyj wcze艣niej sch艂odzone ciasto. Posyp p艂atkami migda艂ów.
-
Krok 9
Piecz przez 50 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ca艂owitego wystudzenia, a nast臋pnie wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/kruche-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze