1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Domowa nutella

Domowa nutella

Domowa nutella z orzechami laskowymi i migdałami w słoiczku - Wszystkiego Słodkiego
Domowa nutella z orzechami laskowymi i migdałami w słoiczku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zastanawiasz się, jak zrobić domową nutellę, ale w zdrowszej wersji, bez zbędnych ulepszaczy? Nic prostszego! Mój przepis na ten pyszny krem orzechowo-czekoladowy 🍫 składa się jedynie z kilku składników, a samo wykonanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. 🕛

Do mojej domowej nutelli użyłam mieszanki różnych orzechów - przewaga laskowych sprawia, że smak kakao jest idealnie podreślony. Orzechy polecam wcześniej podprażyć w piekarniku – ich smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty. 😍

Do czego możesz wykorzystać domową nutellę? Tutaj ogranicza Cię jedynie własna wyobraźnia – świetnie smakuje jako dodatek do porannej owsianki czy granoli, idealnie sprawdzi się też w towarzystwie naleśników i różnego rodzaju placuszków. Mi najbardziej smakuje wyjadana łyżeczką prosto ze słoiczka! 😋

Sprawdź także klasyczną wersję domowego masła orzechowego, którą znajdziesz TUTAJ!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowej nutelli:

  • Krok 1

    Orzechy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i praż* przez około 7 minut

    mieszanka orzechów laskowych, ziemnych i migdałów na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Podprażone orzechy przełóż do misy malaksera.  Dodaj cukier, kakao, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Blenduj tak długo, aż z orzechów zacznie wydzielać się tłuszcz i uzyskać pożądaną konsystencję.

    podprażone orzechy w misie malaksera. Obok ekstrakt waniliowy Taylor&Colledge, cukier trzcinowy i ciemne kakao Dr. Oetkera.
  • Marta poleca

    Magia wanilii zamknięta w buteleczce – intensywny smak i aromat szlachetnej wanilii od jednego z najlepszych producentów na świecie. Nie może go zabraknąć w Twojej kuchni!

    Marta poleca
  • Krok 3

    Gotowy krem przełóż do słoiczków. Domową nutellę możesz używać do owsianek, pancakes czy naleśników! 🌰 🍫

    domowa nutella w misie malaksera, obok dwa słoiczki

Porada:

⭐ Prażenie orzechów wydobywa z nich przyjemny aromat, a dodatkowo ciepłe orzechy będą się lepiej rozdrabiały.

⭐ Możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów, jednak pamiętaj, że w tym wypadku orzechy laskowe najlepiej podkreślą smak kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/domowa-nutella

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej