Czekoladowe ciasto z fasoli
Ciasto czekoladowe z fasoli to propozycja dla czekoladoholików szukających nowatorskich połączeń. Jego kwintesencję stanowi tytułowa czerwona fasola, a dopełnieniem jest czekoladowy krem na bazie awokado! 🥑
Ciasto jest bardzo mięciutkie i nie zawiera glutenu. Absolutnie nie musisz być sceptyczny w sprawie smaku połączenia fasoli z czekoladą , którą zwykle kojarzymy z daniami wytrawnymi. Ani trochę nie zaburza jej smaku, a dzięki swej konsystencji, nadaje deserowi odpowiedni poziom wilgotności. Sam proces przygotowania także jest banalnie prosty. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy i… w zasadzie to wszystko! 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowego ciasta z fasoli:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 20 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj olejem i oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Daktyle Bakal zalej wrzątkiem i odsącz po 30 minutach. Dokładnie zblenduj razem czerwoną fasolę z olejem rzepakowym, daktylami i siemieniem lnianym.
Uwaga: Jeżeli chcesz żeby ziarenka siemienia lnianego nie były wyczuwalne, zmiel je wcześniej lub użyć zmielonego siemienia lnianego.
-
Może się przydać
Daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane procesowi nawodnienia i stają się miękkie i delikatne. Specjalna etykieta z tyłu pozwala ponownie zamknąć opakowanie.
-
Krok 3
Do zblendowanej fasoli dodaj kakao, proszek do pieczenia, sól, syrop klonowy i rozpuszczoną czekoladę. Ponownie zblenduj.
-
Krok 4
Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz przez 50 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Krem czekoladowy z awokado:
-
Krok 7
Wszystkie składniki na krem z awokado przełóż do malaksera i dobrze zmiksuj.
-
Krok 8
Gotowy krem rozsmaruj na wystudzonym cieście.
-
Krok 9
Wierzch udekoruj świeżymi owocami. U mnie są to borówki. :)
Porada:
⭐ Jeżeli chcesz żeby ciasto było bezglutenowe - użyj proszku do pieczenia bez glutenu.
⭐ Wegańska czekolada NXT Callebaut 🛒 - spróbuj wersji ciasta z czekoladą wegańską!
⭐ Nie tolerujesz jajek i poszukujesz dekoracji do swoich ciast? Idealnym rozwiązaniem są chrupiące beziki Mona Lisa 🛒 - dostępne w wersji klasycznej oraz truskawkowej. Idealnie chrupiące i wyprodukowane bez użycia jajek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/czekoladowe-ciasto-z-fasoli |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze