Tartaletki z budyniem i owocami wegańskie
Wielkimi krokami zbliżamy się do wiosny, a ja postanowiłam to nieco przyspieszyć i przygotowałam tartaletki z budyniem i owocami – taka prosta, a jednocześnie urocza dekoracja deseru z pewnością wprawi Cię w dobry nastrój i przywoła wspomnienie ciepłych, słonecznych dni. 🌞
Tartaletki z budyniem i owocami to przepis w wersji wegańskiej 🍃– masło w kruchym cieście zastąpiłam olejem kokosowym, a budyń przygotowałam na bazie napoju sojowego. Do kremu polecam dodać laskę wanilii – świetnie podkreśli smak kremu i nada mu pięknego zapachu. Moje tartaletki z budyniem udekorowałam świeżymi borówkami, ale możesz użyć także dowolnych ulubionych owoców. 🍓🍇🍒
Klasyczny deser w roślinnej odsłonie – mam nadzieję, że osłodzi niejedno popołudnie!
↪️ Przy okazji zobacz także, jak zrobić idealne ciasto kruche.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na wegańskie tartaletki:
-
Krok 1
W misie miksera utrzyj cukier puder z olejem kokosowym.
-
Krok 2
Dodaj mąkę pszenną oraz szczyptę soli i szybko połącz składniki.
-
Krok 3
Następnie dodaj napój sojowy i zagnieć wegańskie ciasto kruche.
-
Krok 4
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
-
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nimi foremki do tartaletek. Ponakłuwaj delikatnie spody tartaletek i wstaw je do zamrażarki na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
-
Krok 6
Wstaw zmrożone ciasto do nagrzanego pierkarnika i piecz przez 13–15 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone tartaletki pozostaw na kratce do wystudzenia.
-
Może się przydać
Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem 10 cm ułatwi i usprawni przygotowanie mini tart. Foremka posiada wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciastka, nie krusząc go i nie łamiąc. Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem to niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
Krem budyniowy do tartaletek:
-
Krok 7
Laskę wanilii wydrąż i dodaj do garnka z napojem sojowym.
-
Krok 8
Następnie dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Gotuj, ciągle mieszając trzepaczką, żeby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki. Gotowy krem powinien mieć konsytencję budyniu.
-
Krok 9
Do gotowego budyniu dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 10
Krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż porcję kremu do każdej tartaletki.
-
Marta poleca
Polecam jednorazowe rękawy cukiernicze, dzięki którym ułatwisz sobie pracę nad przygotowaniem ciast i deserów! 💟
-
Krok 11
Na wierzch tartaletek ułóż ulubione owoce: borówki, maliny czy truskawki.
Porada:
Jeśli chcesz, możesz dodatkowo przygotować glazurę na owoce.
Do garnka dodaj 100 ml wody, 5 g cukru i ½ łyżeczki agaru. Zagotuj, a następnie za pomocą pędzelka pokryj owoce glazurą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tartaletki-z-budyniem-i-owocami-weganskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze