1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tartaletki z budyniem i owocami wegańskie

Tartaletki z budyniem i owocami wegańskie

Tartaletki z budyniem i owocami wegańskie z borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Tartaletki z budyniem i owocami wegańskie z borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Wielkimi krokami zbliżamy się do wiosny, a ja postanowiłam to nieco przyspieszyć i przygotowałam tartaletki z budyniem i owocami – taka prosta, a jednocześnie urocza dekoracja deseru z pewnością wprawi Cię w dobry nastrój i przywoła wspomnienie ciepłych, słonecznych dni. 🌞

Tartaletki z budyniem i owocami to przepis w wersji wegańskiej 🍃– masło w kruchym cieście zastąpiłam olejem kokosowym, a budyń przygotowałam na bazie napoju sojowego. Do kremu polecam dodać laskę wanilii – świetnie podkreśli smak kremu i nada mu pięknego zapachu. Moje tartaletki z budyniem udekorowałam świeżymi borówkami, ale możesz użyć także dowolnych ulubionych owoców. 🍓🍇🍒

Klasyczny deser w roślinnej odsłonie – mam nadzieję, że osłodzi niejedno popołudnie!

↪️ Przy okazji zobacz także, jak zrobić idealne ciasto kruche.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na wegańskie tartaletki:

  • Krok 1

    W misie miksera utrzyj cukier puder z olejem kokosowym.

    W misie miksera cukier puder i olej kokosowy.
  • Krok 2

    Dodaj mąkę pszenną oraz szczyptę soli i szybko połącz składniki.

    W misie miksera utarty cukier puder z olejem kokosowym. Obok w misie mąka pszenna i sól w miseczce.
  • Krok 3

    Następnie dodaj napój sojowy i zagnieć wegańskie ciasto kruche.

    w misie miksera bosch wegańskie ciasto kruche, obok miseczka z napojem sojowym
  • Krok 4

    Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

    wegańskie ciasto kruche na tartaletki owinięte folią spożywczą.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nimi foremki do tartaletek. Ponakłuwaj delikatnie spody tartaletek i wstaw je do zamrażarki na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.

    Wyłożone ciastem kruchym foremki do tartaletek. Obok wałek do ciasta.
  • Krok 6

    Wstaw zmrożone ciasto do nagrzanego pierkarnika i piecz przez 1315 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone tartaletki pozostaw na kratce do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie tartaletki na kratce do studzenia.
  • Może się przydać

    Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem 10 cm ułatwi i usprawni przygotowanie mini tart. Foremka posiada wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciastka, nie krusząc go i nie łamiąc. Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem to niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać

Krem budyniowy do tartaletek:

  • Krok 7

    Laskę wanilii wydrąż i dodaj do garnka z napojem sojowym.

    Laska wanilii na drewnianej deseczce. Obok napój sojowy w rondelku oraz cukier i skrobia kukurydziana w osobnych miseczkach
  • Krok 8

    Następnie dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Gotuj, ciągle mieszając trzepaczką, żeby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki. Gotowy krem powinien mieć konsytencję budyniu.

    W garnku napój sojowy z laską wanilii, cukrem i skrobią kukurydzianą.
  • Krok 9

    Do gotowego budyniu dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

    W garnku gotowy waniliowy budyń wegański, a obok olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 10

    Krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż porcję kremu do każdej tartaletki.

    Krem budyniowy w szklanej miseczce. Obok rękaw cukierniczy firmy Wilton.
  • Marta poleca

    Polecam jednorazowe rękawy cukiernicze, dzięki którym ułatwisz sobie pracę nad przygotowaniem ciast i deserów! 💟

    Marta poleca
  • Krok 11

    Na wierzch tartaletek ułóż ulubione owoce: borówki, maliny czy truskawki.

    Tartaletki wegańskie z kremem budyniowym i owocami - borówkami

Porada:

Jeśli chcesz, możesz dodatkowo przygotować glazurę na owoce.

Do garnka dodaj 100 ml wody, 5 g cukru i ½ łyżeczki agaru. Zagotuj, a następnie za pomocą pędzelka pokryj owoce glazurą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tartaletki-z-budyniem-i-owocami-weganskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej