Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami
Wielkanoc to istna rozpusta dla podniebienia! Na świątecznym stole pięknie, a przede wszystkim smakowicie będzie prezentował się wegański mazurek! Kokosowy spód przywodzi na myśl rajskie smaki, które równoważy kwaskowaty dżem porzeczkowy. Jeszcze tylko waniliowy krem jaglany na bazie napoju sojowego oraz czekoladowa polewa i…można rozpocząć świętowanie!
Jeżeli masz pod ręką wiórki kokosowe, płatki migdałów i przeróżne orzechy, śmiało możesz ozdobić nimi wierzch mazurka! 🐰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu kokosowego:
-
Krok 1
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni. Dwuczęściowa forma z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.
-
Krok 2
Daktylę zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 10 minut. Następnie odlej wodę.
-
Krok 3
Do malaksera przełóż daktyle, rozpuszczony olej kokosowy i mąkę kokosową. Blenduj pulsacyjnie, aż masa stanie się jednolita. Daktyle sprawią, że spód będzie miał lekko karmelowy odcień.
-
Krok 4
Masę przełóż do tortownicy i ugnieć, tak aby utworzyć spód mazurka. Delikatnie posmaruj spód dżemem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania dalszej części.
Waniliowy krem jaglany:
-
Krok 5
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 10 minut. Wanilię rozetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka.
-
Krok 6
Kaszę przepłucz ciepłą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Mleko sojowe przełóż razem z ziarenkami i laską wanilii do garnka i zagotuj.
-
Krok 7
Do gotującego się mleka wsyp kaszę, zmniejsz ogień na mniejszy i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza się rozgotuje. Z ugotowanej kaszy wyciągnij laskę wanilii. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj.
-
Krok 8
Z namoczonych daktyli odlej wodę, dodaj je do kaszy jaglanej z olejek kokosowym. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki na krem jaglany.
-
Krok 9
Wyłóż równomiernie jeszcze ciepły krem jaglany na spód kokosowy pokryty dżemem. Odstaw do przestudzenia, a następnie do lodówki.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
-
Krok 10
Czekoladę gorzką połam na mniejsze kawałki i przełóż ją do miski razem z mlekiem sojowym. Podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i połączenia składników.
-
Krok 11
Polewę czekoladową delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta i posyp bakaliami według uznania. W moim przypadku były to orzechy włoskie, pekany, wiórki kokosowe i płatki migdałów.*
Porada:
Wierzch mazurka możesz udekorować na wiele sposobów! Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.😊 Może dodać na przykład skórkę z pomarańczy czy cytryny, a orzechy zastąpić liofilizowanymi owocami i płatkami kwiatów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-mazurek-bez-pieczenia-z-kremem-z-kaszy-jaglanej-i-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze